Stichting Los Niños


Nieuwsbrief december 2013


Lieve mensen,
Alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar en het jaar 2013 bijna ten einde.
Fijn is het om te melden dat er dit jaar weer heel veel jongeren de kans hebben gekregen om te kunnen studeren en dit met een diploma hebben kunnen afsluiten. Daardoor krijgen ze meer kansen op een betere toekomst. Dank aan allen die dit mede mogelijk gemaakt hebben in 2013.
Afsluiting schooljaar Alotenango.
Op 23 oktober was het zover, de afsluiting van het schooljaar en deze keer wel een hele bijzondere. Voor het eerste jaar hebben 27 kinderen de school verlaten met een heus diploma. Een diploma van de basisschool is al veel waard in Guatemala. De ouders van de schoolverlaters gaven de directeur als dank een houten naambord cadeau.

Gaby Dubon afgestudeerd.
Na 4 jaar hard studeren is Gaby, de dochter van Miriam Dubon (die overleed op 10 maart 2011 na een noodlottig ongeval), geslaagd als lerares huishoudkunde. Een hele brede studie waarmee ze vele kanten op kan. Wij wensen Gaby een mooie baan en toekomst toe. Hiermee is ook de taak van Los Niños volbracht en gaat het gezin op eigen kracht verder. Grote dank aan stichting Join!forKids die de studie van Gaby gesponsord heeft.

Afsluiting schooljaar Chimachoy.
Eind november studeerden 24 jongeren af aan de middelbare school in Chimachoy, waarvan 7 meisjes. Met een groep Amerikaanse vrienden gingen er 2 busjes de berg op naar deze bijzondere afsluiting van het schooljaar. In 2013 werd een gemeenschapshuis gebouwd en daar vonden de activiteiten plaats. Zoals elk jaar was het weer heel bijzonder en vreugde gevend om te zien dat er 24 jongeren het diploma behaalden. Tien van hen mogen de komende 3 jaren doorstuderen aan een beroepsopleiding met hulp
van Los Niños. De meegekomen vrienden waren erg onder de indruk en zagen het tastbaar resultaat
van studeren en het verder mogen studeren met een beurs. Vier van hen boden spontaan een studiebeurs aan voor 2 meisjes en 2 jongens voor de komende 3 jaar. Dat maakte de dag, die al zo bijzonder was, helemaal onvergetelijk. En uiteraard mochten we ook weer aan alle families een mooi kerstpakket uitreiken. Al jaren worden de kerstpakketten voor Chimachoy en Alotenango (300 in totaal) gesponsord. Het is zeker op zijn plaats om Hans en Henriette in deze nieuwsbrief daarvoor hartelijk te bedanken. Ook dank aan Gerda die het mogelijk maakte dat de afstuderende jongeren allemaal een
gevulde rugzak/tas kregen.

Donatie voor het Timmeratelier.
Suzan en Ana-Maria debuteerden in een documentaire over buitenlanders woonachtig in Guatemala en waarom zij gekozen hadden voor Antigua. Zij werden gefilmd in het timmeratelier en de documentaire werd in de maand september elke dag op de televisie uitgezonden. Dit resulteerde in een afspraak van Suzan met een Guatemalteekse mevrouw die vanaf januari 2014 het salaris van een van de leerkrachten in het timmeratelier gaat betalen. Dit is hopelijk een begin van een toekomst waarin de Guatemalteken hun eigen mensen kunnen gaan helpen met het betalen van een salaris.
Salvador Gonzalez, Guatemalteekse assistent van Ana-Maria
Door het vertrek van Christel kwam er een parttime baan vrij die ingevuld wordt door
Salvador, 37 jaar, getrouwd en geen kinderen. Het grootste deel van zijn tijd werkt hij voor CasaSito. In het weekend studeert hij Wiskunde en Natuurkunde aan de Universiteit met een studiebeurs van CasaSito. Hij vindt het leuk om met zijn kennis jongeren te helpen hun geest te ontwikkelen. Zijn toekomstdroom is als professor aan de Universiteit leraren te gaan trainen in een andere manier van les geven. Hij zet zich voor
100% in om ervoor te zorgen dat ook het werk van Los Niños goed uitgevoerd wordt.
Leuk weetje.
Zonder dat we het wisten heeft de straat van de basisschool Melanjoco (Bendicion de
Dios) en het timmeratelier in Alotenango een officiële naam gekregen. De straat heet nu
Calle Los Tulipanes (de Tulpenstraat).

Verslag van vrijwilligster Elise Isselman.
Voordat een vrijwilliger weer naar Nederland vertrekt, schrijft hij/zij een dankwoord in het vrijwilligersboek van Los Niños. Elise vertrok in november en schreef het volgende:
“Waar moet ik beginnen?
Kan mijn tijd in Guatemala niet verwoorden in een zin.Zoveel geweldige en mooie momenten hier mogen ervaren, waar ik enorm dankbaar voor ben. Ben begonnen met het leren van de Spaanse taal. In totaal 5 weken en vervolgens aan de slag gegaan in de school Melanjoco van Bendicion de Dios in Alotenango. Helaas daar maar 3 ½ week gewerkt i.v.m. mijn blindedarmontsteking. Ondanks dat een geweldige tijd gehad met de kinderen. Ging elke dag met zoveel plezier van huis. Ik dacht: ja, ik mag weer! Ook heb ik op het timmeratelier gewerkt voor 3 weken. Heel wat anders, maar ook onwijs leuk. Wat een stel leuke gasten zijn daar dagelijks creatief bezig. Heel veel leuke dingen met ze gedaan en gemaakt. Mijn hele avontuur in Guatemala was zo geweldig! Dit alles had ik voor geen goud willen missen. Heel veel mooie herinneringen neem ik mee.
Bedankt dat ik deel heb mogen uitmaken van deze fantastische stichting. Toppers zijn jullie.
Elise Isselman”.


Kunst- en muziekfestival.
In november vond voor de 5e het jaarlijkse kunst- en muziekfestival plaats. De laatste 2 jaren volledig gesponsord door Los Niños en het zal ook in 2014 weer gesponsord worden. Het was een zeer emotionele dag die de bezoekers in het hart raakte. Een dag vol vreugde, kleuren, omhelzingen, kussen, tranen, prachtige kunstobjecten, foto’s, documentaires, verhalen en bijzondere voorstellingen van de 8 deelnemende projecten. Een dag vol inspiraties en dromen voor de jonge deelnemers die doorgaan met werken voor vrede en gerechtigheid om zo hun leven meer waarde te kunnen geven.
Dank aan Jessica van CasaSito die voor de 1e maal samen met een groepje enthousiaste mensen, wonderen heeft verricht om deze dag onvergetelijk te maken.
En vol trots presenteren wij Pablo Torre, onze eerste afgestudeerde aan de Universiteit.
Pablo Torre vertelt…
“Bij deze wil ik Stichting Los Niños ontzettend bedanken voor de kansen die zij mij de afgelopen jaren heeft gegeven. Dankzij hen heb ik kunnen studeren. Ben ik leerkracht geworden en al jaren als zodanig werkzaam. Na mijn studie was ik nog niet tevreden met wat ik behaald had en wilde graag verder studeren, maar door de slechte economische omstandigheden dacht ik dat die wens niet in vervulling zou gaan. Gelukkig wilde Stichting Los Niños mij nogmaals hulp bieden en kreeg ik de kans om in het weekend bedrijfskunde aan de Universiteit te studeren, een opleiding van 6 jaar. Die gelegenheid heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. Tijdens de afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geleerd. Vooral door mijn stage ben ik mij heel erg bewust geworden van het feit, dat niet iedereen de kans, die ik gekregen heb, zomaar krijgt. Daar ben ik Los Niños dan ook voor altijd dankbaar voor. Mijn studententijd was niet altijd gemakkelijk omdat ik naast mijn studie werkte en daarbij de zorg had over mijn zieke moeder Cristina. Mijn moeder heeft Aids en dagelijkse verzorging nodig. Als het even niet goed met haar gaat dan moet ik met haar naar verschillende ziekenhuizen in Guatemala stad voor verschillende behandelingen. Ook moet ze regelmatig worden opgenomen. Als enige in de familie ben ik degene die haar dagelijks bezoekt en dat maakt het soms heel zwaar voor mij. Ze heeft veel medicijnen nodig, die niet gratis zijn en ik gelukkig kan betalen dankzij mijn baan. Dit jaar bestond voor mij uit vele slapeloze nachten, het houden van exposities, het bijwonen van urenlange colleges, groepswerk en veel examens. Een hele mooie ervaring, die ik mee mocht maken was mijn studiereis naar Costa Rica. Een prachtig land, en het heeft mij enorm verrijkt. Ik heb er medestudenten leren kennen en samen hebben we onze kennis mogen uitwisselen over wat ons zo interesseert, bedrijfskunde.
Ook heb ik dit jaar veel stage reizen in Guatemala moeten maken. Zo ben ik o.a. naar Zacapa, Chiquimula en Santa Rosa geweest om onderzoeken te verrichten voor mijn afstudeerscriptie.
Ik sta op het punt om af te studeren. Nog een studiereis moet ik doen omdat ik deze de eerste keer heb moeten afzeggen door de slechte gezondheidstoestand van mijn moeder. Op dat moment moest ik gewoon bij haar zijn. Daarom heb ik iets meer tijd nodig, maar afstuderen zal ik!
Stichting Los Niños heeft mij alle hulp geboden, die ik nodig had om te studeren en om zo ver te komen. Zonder hen had ik nooit zo’n mooi diploma in mijn handen kunnen krijgen. Dank is niet in woorden uit te drukken maar toch wil ik het nogmaals zeggen:
Los Niños bedankt!”

Kelmin Ivan Garcia.
Kelmin Ivan Garcia was een van de kinderen in het naschoolse opvangproject Semilla de Esperanza y Amor in San Mateo. Hij kreeg 5 jaar geleden van Los Niños een studiebeurs en is nu afgestudeerd als computerdeskundige met een dikke 9 op zijn cijferlijst. Felicitaties zijn hier zeker op zijn plaats. Hij hoopt een beurs te krijgen voor de Universiteit om psychologie te gaan studeren. Al deze jaren werd hij vanuit CasaSito begeleid en heeft altijd een uitstekend gedrag laten zien. Mede hierdoor en zijn inzet
kreeg hij een beurs om gitaarles te gaan volgen en in enkele maanden tijd liet hij ons het geleerde horen tijdens het kunst- en muziekfestival. Hem wacht een mooie toekomst.

Books 4 Life: Dé tweedehands boekwinkels voor het goede doel.
Tweedehands boeken kopen bij Books 4 Life betekent dat u het goede doel steunt. U kunt er boeken kopen voor een prikkie en u doet daarmee ook nog iets goeds. Wist u dat 90% van hun inkomsten besteed wordt aan goede doelen? En dit jaar was er maar liefst 15.000 euro te verdelen. Een vrijwilliger heeft ons voorgedragen en met blijdschap kunnen we zeggen dat we een van de gelukkigen waren en 2000 euro hebben gekregen voor het studiefonds en schoolmateriaal in Chimachoy. Op de foto’s
Bernabé López Peréz tussen zijn ouders bij het afstuderen aan de middelbare school en een in gezelschap van zijn familie. Bernabé krijgt de komende 3 jaar van Books 4 Life een studiebeurs en zal eind 2016 afstuderen als specialist in industriële machines.
Muchas gracias namens Bernabé.

San Mateo en Angelito
Tijdens het muziek- en kunstfestival heeft Chrissy, een vriendin van Ana-Maria, haar eigengemaakte bakjes van de bodems van colaflessen mogen verkopen. De opbrengst was voor de therapie van Angelito van het project Semilla de Esperanza y Amor in San Mateo. Dankzij de verkoop hiervan kan Angelito weer een maand therapie krijgen. De hoop (Esperanza) is er nog steeds dat hij eens zal kunnen lopen. Maar therapie blijft nog lange tijd nodig.
I
Schenken met maximaal belastingvoordeel? Dat kan nu veel eenvoudiger.
Met ingang van 2014 kunt u periodiek schenken zonder dat dit in een notariële akte hoeft te worden vastgelegd. Dat scheelt veel administratieve handelingen. Nog belangrijker is dat de kosten van de notaris komen te vervallen. Begin 2014 komt de Belastingdienst met een eenvoudig model voor een schenkingsovereenkomst. Op de website zal de Belastingdienst die presenteren.
Aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt verandert niets. U kunt de giften die u als periodieke schenking doet volledig aftrekken. Zonder drempel of plafond. Mits de looptijd minimaal vijf jaar is.
De procedure wordt uiterst eenvoudig. U stuurt het ingevulde formulier ter ondertekening naar Los Niños toe (info@losninos.info ) en wij sturen het ondertekend aan u terug. Zowel u als Los Niños bewaart een exemplaar, dat overlegd kan worden aan de Belastingdienst als die daar om vraagt.

De Stichting 40MM in de finale van het Westfries Ondernemersgala 2014.
De Stichting 40MM is een van de drie finalisten tijdens het Westfries Ondernemersgala 2014 in de categorie: Rabobank Publieksprijs non profit sector. UW STEM IS BELANGRIJK.
Op deze site vindt u tevens een klein filmpje van de finalisten, erg leuk om even te kijken!
De Stichting 40MM is het hele jaar bezig om een prachtige wandeling door West-Friesland te organiseren (31 mei 2014 is het weer zover!). Deze wandeldag wordt onder meer mogelijk gemaakt met de hulp van ruim 250 vrijwilligers, jong en oud. Al het opgebrachte sponsorgeld wordt ingezet om structurele verbeteringsprojecten in de minder ontwikkelde landen te ondersteunen.
Dit zijn maar liefst 172 projecten over de hele wereld!
Los Niños is een van de 172 projecten die al jarenlang een geldbedrag overgemaakt krijgt voor haar projecten in Guatemala. Wij zijn er dan ook trots op dat 40MM finalist is en verzoeken u vriendelijk om zoveel mogelijk te stemmen op de Stichting 40MM via http://www.westfriesondernemersgala.nl/stem-op-de-rabobank-publieksprijs/
Vanaf 16 december tot en met 25 Januari 2014 kunt u stemmen (zie ook www.40MM.nl). De uitslag wordt bekend gemaakt op 13 februari 2014 (er is geen geldbedrag verbonden aan de prijs). Bij voorbaat hartelijk dank voor uw stem. Als laatste rest mij nog om iedereen, ook namens het bestuur, de doegroep en de projecten in Guatemala te bedanken voor de steun in welke vorm dan ook in het jaar
2013. Uw waardevolle bijdrage en support blijft ook in 2014 heel belangrijk voor ons.
Met onderstaande spreuk wil ik u namens Los Niños en mijzelf hele mooie feestdagen
toewensen en een vredig, gezond en kleurrijk 2014.
Ana-Maria
WIE ZICH GELUKKIG VOELT MET HET GELUK VAN ANDEREN, BEZIT EEN RIJKDOM ZONDER GRENZEN.