1e nieuwsbrief van 2012  

Het jaar 2012 is al weer 2 maanden oud. Een bijzonder jaar voor de Maya´s in Guatemala. Zij voorspellen een groter algeheel bewustzijn van de eenheid van de mensheid. En natuurlijk ook een bijzonder jaar voor Los Niños, namelijk 10 jaar in Guatemala en dat vieren we al heel snel.
Veel leesplezier

Donatie bouwbedrijf Remmers.
Bouwbedrijf Remmers in Tilburg begon in oktober 1911 als een kleine timmerwerkplaats die kon worden gestart omdat de heer Remmers Sr. een prijs van 300 gulden had gewonnen in de Staatsloterij. 100 Jaar later, is het een all round bouwbedrijf waar ongeveer 120 gezinnen van leven.Het is altijd een familiebedrijf gebleven.Het 100-jarig bestaan werd groots gevierd en de gasten werd gevraagd te doneren voor goede doelen. Gekozen werd om naast een gift aan de Johan Stekelenburg Stichting (kinderprojecten) en KiKa (tegen kinderkanker) op speciale aanwijzing van mevrouw Rachel Remmers een bedrag van 6.000 Euro aan Los Niños te schenken. Dankbaar heeft de voorzitter van Los Niños, Jan Jongerius, op 21 december 2011 dit prachtige bedrag via een cheque in ontvangst genomen. Met dank namens de kinderen uit de educatieprojecten in Guatemala aan alle mensen die gedoneerd hebben.

Ex-vrijwilligster Tessa is mama geworden.
Na anderhalf jaar in het timmeratelier te hebben gewerkt, vertrok Tessa in augustus 2011 naar Nederland waar ze op 19 november 2011 mama werd van Daan. Julio, de Guatemalteekse papa, was bij de geboorte aanwezig en ze zijn dolgelukkig met hun kindje. In de 3 maanden dat Julio in Nederland was kreeg hij dagelijks Nederlandse les en vorige maand haalde hij zijn Nederlands inburgeringexamen in Guatemala. Tessa heeft besloten om in Nederland samen met Julio een toekomst op te bouwen.

Los Niños bedankt Tessa voor haar bijzondere inzet in het timmeratelier waar ze met haar creatieve geest, geduld en liefde de kinderen alle facetten van het vak heeft geleerd, zoals tekenen, zagen, vijlen en schilderen. Ook achter de schermen heeft ze veel gedaan. Op de foto Tessa met Daan die al hard gegroeid is.

 

Venraynaar van het jaar 2011.
Uit de 3 overgebleven kandidaten werden de Los Niños ambassadeurs Alda Haegens en Jan Hendriks op het eind van 2011 gekozen tot Venraynaar van het jaar 2011. Een zeer welverdiende titel want ze hebben de afgelopen jaren heel veel werk verzet om geld binnen te krijgen voor het educatieproject Semilla de Esperanza y Amor.

We zijn dan ook erg trots op hen. Afgelopen jaar hebben zij hun eerste rondreis door Guatemala georganiseerd en dat was een groot succes. Dit jaar zijn ze van plan om 2 rondreizen te maken. Meer kunt u daarover te weten komen tijdens het 10-jarig
bestaan van Los Niños op 22 april waar u van hen alle informatie kunt verkrijgen. Op de foto Alda tussen de 2 andere genomineerden.Oliebollenactie voor Los Niños
Ana Maria Baars organiseerde samen met familie, vrienden en vriendinnen een oliebollenactie voor Los Niños. Gaby Baars, de moeder van de Guatemalteekse Ana-Maria  benadrukte het belang van de actie: "Tijdens ons verblijf in Guatemala (juli 2011) hebben we verschillende onderwijsprojecten van Los Niños bezocht en kennis gemaakt met de betrokken medewerkers en vrijwilligers. De projecten, de resultaten en de mensen hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt en ons nog meer overtuigd van het belang van Los Niños". De totale opbrengst was maar liefst 1500 euro.

De actie werd onder andere mogelijk gemaakt door de belangeloze medewerking van banketbakker Frank Wesseling en Slagerij-Eeterij Piet Scholten. Los Niños bedankt iedereen die deze actie tot een succes heeft gemaakt. We hebben aan 195 kinderen van de school in Alotenango een wiskunde leerboek voor het schooljaar 2012 kunnen geven.


Afscheid Marjolijn Thissen       
Marjolijn werd het gezicht van de daklozen nadat Jolanda Buets naar Peru was vertrokken. Ze was minstens tweemaal per week te vinden in de keuken van een door de katholieke kerk gehuurd gebouw waar ze hielp met het koken voor de daklozen. Marjolijn had ook het voorrecht om de pikante chili te maken. Ze zei hierover het volgende: "De chili was mijn favoriete bezigheid om uit te delen, want dat was het moment om contact te leggen met de mensen waarvoor je kookte."

Voor het kerstdiner kregen de daklozen een lekkere kipfilet met groenten en rijst, een zak met kerstkoekjes en een appel, mede mogelijk gemaakt door een donatie van Los Niños. Elke zaterdagmiddag assisteerde Marjolijn de dokter die eerste hulp kwam geven aan de daklozen. Ze organiseerde ook de voetbalwedstrijden tussen de daklozen en de vrijwilligers. Ze wilde graag haar horizon verbreden en besloot begin januari terug te gaan naar Nederland om van daaruit een nieuwe bestemming te zoeken. 

Marjolijn, we spreken ook uit naam van alle daklozen, dank je wel voor je enthousiasme en liefdevolle betrokkenheid bij de minder bedeelden. Je mag trots zijn op wat je voor elkaar hebt gekregen.
 

  

Uitgifte schoolspullen in SEA
Begin januari kwamen de ouders naar het project voor de uitgifte van de schoolspullen voor hun kinderen. Directrice Lys sprak hen ernstig toe en legde de regels van het nieuwe schooljaar uit en vooral dat ze zuinig op de schoolspullen moesten zijn. Een document voor ontvangst werd door iedereen getekend en met een blij gezicht gingen de kinderen met hun nieuwe schoolspullen naar huis. Dankzij extra donaties aan Los Niños konden we 100 kinderen blij maken. Een gemiddeld schoolpakket kost 7 euro.

   


Nieuwe computerleraar in Semilla de Esperanza y Amor
Vanaf januari heeft het project een nieuwe computerleraar, Jorge Ortiz, 21 jaar oud, afgestudeerd boekhouder en ook gespecialiseerd in computerkunde. Hij is toegewijd en heel interactief met de kinderen. Hij leert de kinderen op een kindvriendelijke en creatieve manier hoe de computer gebruikt kan worden. De jongste kinderen leren alle aspecten van de computer en de oudere kinderen leren moeilijkere taken, echte computerkennis.
De kinderen zijn gek op hem. Een geboren leraar..

    
Jaarlijkse bijeenkomst beursstudenten CasaSito
Op zondag 22 januari vond de jaarlijkse bijeenkomst plaats van de nieuwe beursstudenten die via CasaSito een beurs ontvangen. Het was een drukte van jewelste in de prachtige school Santo Tomas de Aquino in Antigua. Van heinde en verre waren de ouders en beursstudenten gekomen. Ook alle donateurs waren aanwezig waarvan Los Niños er een was. Op een van de foto´s 15 basisschool kinderen die via EducArte uit Ciudad Vieja een jaar lang een beurs krijgen dankzij het 30-jarig
huwelijksfeest van een echtpaar in Nederland. Op de andere foto de 20 studenten die een beurs krijgen van Los Niños waarvan 17 voor de middelbare school en 3 voor een beroepsopleiding. En op de laatste foto de in totaal 180 studenten die
van diverse donateurs, gecoördineerd door CasaSito, een beurs krijgen. 

   
 

Opening schooljaar El Plan Infinito
Eind januari waren we uitgenodigd voor de opening van het nieuwe schooljaar in El Plan Infinito bij de Belgische Chris van de Vijver. Hij heeft dit jaar hulp gekregen van een team vanuit CasaSito waaronder de coördinator Jaime uit Puerto Rico, links op de foto, Miriam in het midden, verantwoordelijk voor het studiebeursprogramma en het geven van bijlessen, rechts Oslan, die ook enkele bijlessen geeft en verantwoordelijk is voor de sportieve activiteiten. Chris gaf met een groep studenten een harpuitvoering en dat klonk fantastisch. Hij sprak de ouders daarna streng toe over de aanwezigheid van de kinderen tijdens de diverse activiteiten die georganiseerd worden, zoals zwem-, muziek-, computer-, teken en sportles.

     


Viering van het 10-jarig bestaan van Los Niños in Guatemala
Via bijgaande uitnodiging hebben we gasten uitgenodigd om samen met de 500 kinderen en studiebeursstudenten het 10-jarig bestaan van Los Niños te vieren. 

Op vrijdag 9 maart a.s.komen ze allemaal naar Antigua. Elk project heeft iets voor de lunch gemaakt en van de plaatselijke supermarkt hebben we drankjes voor de kinderen gekregen. Robert Vergoossen, de importeur van kaas uit Nederland, heeft beloofd voor iedereen kaasblokjes mee te brengen. Er is tijd voor spelletjes en gezellig samenzijn en er zijn diverse optredens, waaronder de kinderen uit de diverse projecten die allemaal  iets ingestudeerd hebben. Het belooft een heel gezellige middag te worden.

40MM - wandelen voor projecten in ontwikkelingslanden
De 40MM is een jaarlijks terugkerende sponsorwandeltocht van 40 kilometer door de dorpen Venhuizen, Hem, Wijdenes, Oosterleek en Schellinkhout in de regio West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Wandelaars kunnen zich voor een vast bedrag of per kilometer laten sponsoren. Naast de 40 kilometer route zijn er ook kortere routes of de 40 km route kan bijvoorbeeld als estafette worden gelopen. Het motto is ‘Meedoen is belangrijker dan uitlopen'.

De opbrengst wordt verdeeld over 180 kleinschalige projecten in de Derde Wereld. De belangrijkste waarde voor de 40MM is dat er direct contact is met alle projecten en dat er niets aan de strijkstok blijft hangen. Los Niños deelt al jarenlang mee in de opbrengst. Ga ook genieten van deze prachtige wandeltocht op zaterdag 19 mei a.s. die voor de 39ste keer plaatsvindt..

Op http://www.40mm.nl/ vindt u alle relevante informatie. 

Nieuw kantooradres van Los Niños
In de laatste nieuwsbrief van 2011 hebben wij u verteld van onze verhuizing naar het kantoor van CasaSito.
Ter informatie hier het adres voor een eventueel bezoek of het sturen van een kaartje.
Asociación Los Niños
Volunteerhouse CasaSito
Calle de Candelaria 5A
La Antigua, Guatemala
Telefoon kantoor: (00502) 7832-0829 

Bezoek Chimachoy
Recent brachten we een bezoek aan de Telesecundaria in het prachtige dorpje Chimachoy met vrijwilligers en vrienden uit Antigua. We werden zeer hartelijk verwelkomd door directrice Laura en haar 91 studenten. Vol trots vertelde ze dat
er in het 1e jaar 38 nieuwe leerlingen zijn waarvan een groot deel meisjes. Dat stemt ons erg blij.

In de nieuwsbrief van december stond het droevige bericht van het overlijden van Lia Kruithof. In Chimachoy was Lia enkele keren op bezoek geweest en erg onder de indruk van de motivatie van leraren en studenten. Na overleg met haar man Henk mochten we twee nieuwe computers afleveren van de giften die gedaan waren bij het overlijden van Lia.

Ana-Maria hield een kleine speech waarin ze vertelde over de wens van Lia en het was muisstil. We genoten van bijzondere sketches door de jongeren, mooie woorden van de leerkrachten en van Laura. En als verrassing was oud studiebeursstudent Angel naar de school gekomen om ten overstaan van iedereen Los Niños te bedanken voor de hulp.

Hij zei: "Zonder deze speciale hulp was ik nooit zover gekomen. Ik ben vorig jaar afgestudeerd als leerkracht en studeer nu pedagogie aan de universiteit. Dit dankzij jullie. Gracias."

  
 

Guatemala NGO network
Het Guatemala NGO Network is een forum voor NGO's om hen dichter tot elkaar te brengen en om ervaringen en kennis uit te wisselen. Door middel van workshops geeft ze voorlichting over hoe het is om als NGO in Guatemala te werken. Ze nodigt hier gespecialiseerde mensen voor uit die de in en outs van het zijn van een NGO bespreken. 

Op zaterdag 18 Februari was Los Niños aanwezig op de eerste beurs voor NGO´s, georganiseerd door dit Network. Het was een succesvolle dag waarin veel kennis kon worden uitgewisseld en nieuwe contacten gemaakt werden. We deelden de stand met onze partnerorganisatie CasaSito. Suzan en Jeroen van het timmeratelier waren aanwezig met prachtige producten. Veel mensen waren enorm enthousiast over dit speciale project.

De dag werd opgevuld met diverse dansdemonstraties en een koor van 5 Guatemalteekse meisjes uit de Hooglanden. Zeker een dag om over te doen! Dank je wel Guatemala NGO Network.

Toverballenmensen gezocht
Ja ik wist wel dat u nu verder wilt lezen, want u vraagt zich af, wat zijn dan toverballenmensen. Voor mij zijn dit mensen
met een duurzame energie, mensen waarvan het gaat bruisen als je ze ziet, mensen die over onvermoede kwaliteiten blijken te beschikken. Mensen die Los Niños een groter bereik kunnen geven, die niet terugdeinzen om een evenement te organiseren, of om ergens een presentatie te gaan houden, scholen te bezoeken en die  nog over 1001 ideeën beschikken.

Naar deze mensen ben ik op zoek door heel Nederland heen. Mooi zou zijn om in iedere provincie een toverballenmens te mogen benoemen. Herkent u zichzelf in het bovenstaande, neem dan gerust contact op met Ana-Maria, info@losninos.info. Tijdens haar verblijf in Nederland van april tot half juni zal zij een  aantal bijeenkomsten beleggen met de mensen die zich aangemeld hebben om elkaar te leren kennen en alles over Los Niños te weten te komen.

Dit alles met maar een doel, de naamsbekendheidvergroten en daardoor meer donaties binnenhalen, zodat er nog meer jonge mensen in Guatemala de mogelijkheid krijgen om verder te kunnen studeren. Laat u betoveren door Stichting Los Niños. Doen hoor!


10-jarig bestaan in Nederland
En dan begint de datum van 22 april ook al heel dichtbij te komen. We lichten nog geen tipje van de sluier op maar als het nu nog niet bij u in de agenda staat, dan eerst maar een pen pakken en het noteren. Zondag 22 april van 11.00 tot 18.00 uur bij
Interpolis in Tilburg.  

Enkele weken voor het 10-jarig bestaan zult u een speciale editie nieuwsbrief krijgen waarin we iets meer gaan vertellen over deze bijzondere dag. Houd die nieuwsbrief dus in de gaten. 

Muchas Gracias
Heel veel dank aan u allen om ook in het bijzondere jaar 2012 Los Niños te blijven steunen op wat voor manier dan ook.

Team Guatemala
Christel en Ana-Maria