Eerste nieuwsbrief van het jaar 2011

We hopen op een inspirerend jaar waarin we weer veel kunnen gaan betekenen voor iedereen die door Los Niños gesteund wordt. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden maar wij willen u heel hartelijk bedanken voor de steun, in welke vorm dan ook, en hopen dat u in 2011 ons ook een warm hart blijft toedragen.

Sponsordiner december 2010
Op 8 december vond een sponsordiner plaats met 80 door Los Niños uitgenodigde gasten op een unieke plaats, namelijk Scholengemeenschap "De Rooi Pannen" in Tilburg, waar de avond  geheel verzorgd werd door de studenten "Horeca".
Ana-Maria hield een presentatie over de projecten, er werden bijzondere kerstspulletjes uit Guatemala verkocht en na aftrek van de gemaakte kosten, kunnen we 6 computers aanschaffen die we zullen verdelen over de diverse projecten.
Het was een groot succes en we bekijken of dit een vervolg kan krijgen.

Kerstacties voor Los Niños
Ook waren er weer heel veel mensen op de been om tijdens kerstmarkten de mooie kerstspulletjes uit Guatemala te verkopen. Het bleek een groot succes te zijn. Mooi was de actie van Roos van Dooren die als levend standbeeld bij een kersttocht in Berkel-Enschot stond. Het was die avond ijskoud, maar zij stond daar voor Los Niños. Petje af voor jou Roos.

Ook Christel van de Bernardusschool, op de foto met vriendin Sandra (links) die in de doe-groep zit, had haar kinderen kerstkaarten laten maken en verkopen voor Los Niños en zie hier het resultaat. Prachtig. En Sandra heeft een heel weekend in haar geboorteplaats in Twente een stand gehad met kleurrijke spullen uit Guatemala. Ook had haar hele familie kerststukjes gemaakt waarin decoraties uit Guatemala. De opbrengst was boven verwachting.

Voor iedereen die het afgelopen jaar acties heeft gevoerd voor Los Niños nogmaals
enorm hartelijk bedankt.

  

 

In memorian: Fransje Brocx
Eind vorig jaar (28 december 2010) overleed geheel onverwachts onze lieve Fransje. Fransje was erg begaan met de kinderen in Guatemala. In het najaar van 2009 heeft Fransje samen met haar man Roel en goede vrienden Rini en Henk-Jan Hoitink een bezoek gebracht aan Marlous (dochter van Rini en Henk-Jan) en Rob in Guatemala. Marlous en Rob werkten daar voor Stichting Los Niños en samen met hen hebben ze diverse projecten van de stichting bezocht. Fransje was erg onder de indruk van het goede werk van Stichting Los Niños. Met name de middelbare school in Chimachoy heeft indruk op Fransje gemaakt. We hebben de opening van het computerlokaal bijgewoond en samen met de enthousiaste kinderen hebben we een mooi feestje gebouwd.

Omdat Fransje zo begaan was met de kinderen in Guatemala hebben haar man en twee dochters gevraagd een donatie te doen voor Los Niños in plaats van bloemen te geven.De donaties waren overweldigend. Op dit moment is er al bijna € 2.500,- binnengekomen en dit geld wordt besteed aan het project in Chimachoy. Lieve Roel, Ellen en Mirjam, wat een ontzettend mooi gebaar van jullie. Bedankt hiervoor en ook dank aan alle mensen die een donatie hebben gedaan.

 

Nieuwe collega team Guatemala
Omdat collega Virginie Roussel halverwege dit jaar stopt met werken voor Los Niños en voorgoed naar België vertrekt, zochten we naar een waardige opvolger. Wij zijn zeker niet blij met het aanstaande vertrek van Virginie maar zijn wel blij dat Christel Tinselboer nog door Virginie ingewerkt kan worden als haar opvolgster. Ook zal Christel de begeleiding van de vrijwilligers in haar takenpakket krijgen. Je kunt haar mailen op christel@losninos.info. Christel stelt zich graag aan u voor :

Een nieuw gezicht bij Los Niños in Antigua.

Vanaf 1 januari 2011 mag ik mij, Christel Tinselboer, medewerker noemen van het enthousiaste team van Los Niños in Antigua, Guatemala.

In het jaar 2002 maakte ik voor het eerst kennis met het land van de ‘eeuwige lente'. Tijdens mijn verblijf van 3 maanden ben ik van het land en de mensen gaan houden en daarna heb ik mij zes jaar ingezet als vrijwilliger in verschillende projecten. En zo kwam ik in 2004 te werken in het schooltje in Alotenango als leerkracht via Los Niños. Hier merkte ik, dat ik heel veel kon betekenen voor leerkracht en leerling en dat maakte mij nog enthousiaster om terug te komen. Ook kwam ik terug omdat ik een leuke Guatemalteekse man was tegengekomen. Na een periode van heen en weer reizen hebben we besloten om in Guatemala te gaan wonen en inmiddels zijn we een gezin en hebben we twee prachtige zoons.

Mijn werkervaringen zijn gericht op het onderwijs: leerkracht in het (speciaal) basisonderwijs, remedial teacher, docent theaterschool, leerkracht Spaans etc. Daarom was het vanzelfsprekend om mij daar ook mee bezig te gaan houden in Guatemala. Het eerste jaar, 2009, heb ik als Engelse leerkracht gewerkt op een internationale school en gaf ik Nederlandse lessen op een talenschool. Daarna,  in 2010, werd ik gevraagd om een Montessori school op te zetten in Antigua . Dit heb ik volbracht en vanaf dit jaar ga ik mij inzetten bij Los Niños waar ik hoop een meerwaarde te kunnen zijn om de gesteunde projecten te analyseren, evalueren en vooral te coachen bij het verbeteren van het onderwijs, maar vooral de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de armste kinderen en hun families op een hoger niveau te kunnen brengen.

Voor iedereen die net zoals ik de ‘wereld wil verbeteren' lees dan even het onderstaande:

De wereld verbeteren.
Een bekwaam wetenschapper zit in zijn bureau te werken aan een project om de wereld te verbeteren en plots komt zijn dochtertje van 5 jaar binnen. "Ik wil spelen" zegt ze, maar de man antwoordt dat hij nu geen tijd heeft en dat ze hem verder moet laten werken. "Want ik wil de wereld beter maken" zegt hij. Na wat zeuren lijkt het dochtertje toe te geven, maar dan verandert ze van tactiek. "Laat mij dan helpen, dan ben je vlugger klaar met de wereld te verbeteren" zegt ze. De man is vertederd en zoekt een oplossing, hij vindt in een tijdschrift een mooie wereldkaart, scheurt die in stukken en geeft alles aan zijn dochtertje. "Hier, breng jij deze wereld maar weer helemaal in orde". Hij hoopt zo voor de rest van de dag van haar af te zijn want zijn dochtertje is nog klein en kent het beeld van de wereldkaart niet. Maar na een kwartiertje komt ze al fier terug met de wereldkaart netjes aaneengeplakt. "Klaar!" roept ze uit. "Hoe heb je dat gedaan?", vraagt de vader verbaasd. "Gemakkelijk" zegt het meisje. "Toen je de kaart uit het tijdschrift scheurde, zag ik dat op de achterkant de foto van een mens stond. Toen ik de wereld niet in elkaar kon puzzelen heb ik alle stukjes omgedraaid en eerst de mens in orde gebracht. Toen ik daarna het blad omdraaide, zag ik dat de wereld ook in orde was."

Door mij deel te maken van een fantastische organisatie, die zich inzet voor het persoonlijk welzijn van velen hier in Guatemala, kunnen wij de wereld beetje bij beetje verbeteren. Daarom is Los Niños een uitdaging voor mij waavoor ik mij 200 %  ga inzetten.

Christel Tinselboer

Opening educatief centrum Semilla de Esperanza y Amor
De langverwachte dag was daar op woensdag 19 januari jl. toen de deuren open gingen van het nieuwe centrum. Vele mensen uit binnen- en buitenland waren aanwezig en waren onder de indruk van de prachtige ruimte met heel veel licht. De complimenten zijn zeker op zijn plaats voor architect Knut Jauer die het niet gemakkelijk heeft gehad om op een stuk grond met 3 hoogte niveau´s dit centrum neer te zetten. Wij bedanken nogmaals iedereen die, door het geven van een donatie, de realisering hiervan mogelijk heeft gemaakt. We wensen Lys Flores en haar team heel veel blije kindergezichten toe.

Een foto-impressie van deze bijzondere dag kunt u zien door hier te klikken. En onder het kopje filmpjes op onze website kunt u de bewegende beelden bekijken van de opening.

Een van de aanwezige gasten mailde na de opening het volgende:
"Yesterdays dedication of the Semilla de Esperanza y Amor School in San Mateo, besides being a joyous event, well planned and executed, was a shining example of successful synergies among NGOs, working together with government and activists within communities to create a benefit for the people of Guatemala. You have already received many congratulations but I would like to add mine! SO VERY IMPRESSIVE!  Love to all, Judy"

Computerlokaal Semilla de Esperanza y Amor
Dankzij Stichting Join!forKids, Rotary Steenbergen en gasten van het sponsordiner, is het computerlokaal ingericht met 15 nieuwe computers. De aangetrokken computerleraar Carlos uit Antigua zal 2 middagen in de week  de kinderen de eerste stappen op de computer gaan onderwijzen en op zaterdagmiddag de ouders van de kinderen.

   

Personeel school Alotenango
In Alotenango is het nieuwe schooljaar op 17 januari jl. begonnen en zowel leerkrachten als kinderen hebben er weer heel veel zin in om naar school te gaan. Van de 5 leerkrachten zijn er  3 nieuwe gezichten, met elkaar zullen zij ervoor zorgen dat de 223 kinderen van de basisschool goed onderwijs zullen krijgen.

Opening El Plan Infinito in Santiago Zamora
Op zondag 30 januari jl. vond de opening plaats van het nieuwe educatieve centrum El Plan Infinito (Het oneindige plan). Ook dit centrum werd gebouwd door architect Knut Jauer. Opdrachtgever was de Belg Chris van de Vijver, die al jaren in Santiago Zamora woont en daar les geeft aan jonge mensen. Hij heeft het centrum bijna geheel uit eigen middelen betaald. Los Niños heeft de laatste financiële tegenslag opgevangen zodat het centrum op tijd geopend kon worden.

Los Niños zal dit jaar het middag- en avondprogramma sponsoren en, afhankelijk van donaties, bekijken of daar volgend jaar mee door gegaan kan worden. Een foto-impressie van de opening kunt u zien door hier te klikken. Ook van deze opening is een filmpje gemaakt en deze is ook te bekijken op onze website.

Benefietavond op zaterdag 12 maart a.s. in Eindhoven
Op 12 maart wordt er een benefietavond voor Stichting Los Niños georganiseerd in Café Wilhelmina. Deze avond zal geheel in het teken staan van Los Niños. Er is een loterij,  live muziek wordt ten gehore gebracht door twee bandjes (Da is ok en Five Shots) en er worden mooie spullen uit Guatemala verkocht. De opbrengst van deze avond zal geheel ten goede komen aan het nieuwe project van Stichting Los Niños, El Plan Infinito (Het oneindige plan).

Datum: 12 maart 2011, aanvang 19.00 uur
Locatie: Café Wilhelmina, Wilhelminaplein 6 te Eindhoven.

Deze avond wordt georganiseerd door oud-vrijwilligers, die zich in de "doe-groep" van Los Niños inzetten om extra fondsen binnen te halen. Verras hen, geef dit door aan bekenden en kom vooral met al je vrienden voor een gezellige Los Niños avond.

Benefietconcert op zaterdag 16 april
Ook in Venray wordt niet stilgezeten door de fondsenwervers Alda Haegens en Jan Hendriks om zoveel mogelijk fondsen binnen te halen.
Diverse bekende artiesten uit Venray en de bekende musicalster Renée van Wegberg, zullen ervoor zorgen dat u niet stil kunt staan.

Plaats: Danscentrum Janssen, Raadhuisstraat nr. 6 in Venray.
Aanvang: 20.00 uur.

Zumba marathon op zondag 17 april
En als klap op de vuurpijl op deze zondag Zumba marathon dansen. Iedereen kan zich inschrijven voor 1 of meerdere uren.
U kunt ook deelnemen aan de workshop "Djembé" spelen, een trommel afkomstig uit West-Afrika.
De Zumba marathon en de workshop djembé vinden ook plaats in danscentrum Janssen te Venray. Aanvang: 11.00 uur.
De organisatie van deze dag is in handen van de Werkgroep van San Mateo en de opbrengst komt geheel ten goede aan een extra vitaminepreparaat (genaamd incaparina) voor de  kinderen van Semilla de Esperanza y Amor.

Op beide dagen zal ook informatie worden verstrekt over de diverse projecten die door Los Niños worden gesteund en over de reis naar Guatemala die in november 2011 georganiseerd gaat worden.

Project Luz y Vida in Chocantariy
In 2006 heeft Los Niños de bouw betaald van een bakkerij voor een groep vrouwen in een klein dorpje genaamd Chocantariy, vanuit Antigua 5 uur rijden. Een jaar later werd door een andere organisatie op de eerste verdieping een kinderdagverblijf gebouwd. De contactpersoon van dit dorp is Francisco Xiloj, die namens de vrouwen de contacten onderhoudt met de verschillende organisaties die steun bieden. Maar een heel klein percentage van de mensen in Chocantariy spreekt Spaans, hun taal is Quiché.

Onze partnerorganisatie CasaSito heeft Francisco de laatste jaren op weg geholpen naar zelfstandigheid en hij is nu zover dat hij het project Luz y Vida (Licht en Leven) heeft kunnen oprichten en op eigen kracht probeert fondsen te werven voor het aantrekken van leerkrachten in het kinderdagverblijf en van de 1e t/m de 4e klas lagere school. In totaal zijn er 100 kinderen. Los Niños heeft veel vertrouwen in Francisco en heeft hem op weg geholpen met het salaris van een leerkracht in 2011.

Voor meer informatie (in het Engels) kunt u de website bezoeken: www.proyectoluzyvida.wordpress.com

  

Marlous Hoitink nieuw bestuurslid
Per 1 januari is oud vrijwilligster Marlous Hoitink als jongste bestuurslid toegetreden tot het bestuur van Los Niños en stuurt zij de doe-groep aan. Ze volgt Maaike Dijkmans op die 5 jaar lang actief bestuurslid is geweest. Maaike, bedankt voor je enthousiasme en je inzet en we hopen dat je ons blijft volgen. Marlous stelt zich graag aan u voor :

Ik, Marlous Hoitink-Janssen (1980) woon in Breda en ben sinds september 2010 begonnen aan de verkorte lerarenopleiding basisonderwijs. Na 6 jaar in de  marketing en communicatie wereld gewerkt te hebben ga ik nu mijn droom achterna: werken met kinderen en daarbij iets betekenen voor de maatschappij. Dit idee was er al langer, maar na mijn reis en vrijwilligerswerk in 2009/2010 is het gevoel alleen maar sterker geworden. In april 2009 ben ik samen met Rob, inmiddels mijn man, vertrokken. We zijn 6 maanden in Guatemala geweest en hebben daarna nog 4 maanden rondgereisd in Ecuador, Colombia en Argentinië. In Guatemala heb ik Spaans geleerd en vrijwilligerswerk gedaan voor Los Niños. Ik was direct verkocht aan Los Niños, Guatemala en de kinderen. In Nederland wil ik me blijven inzetten voor Los Niños. Vanaf 1 januari 2011 volg ik dan ook Maaike Dijkmans op als
bestuurslid. Tevens neem ik actief deel in de doe-groep
.

Schenkingsakte kosteloos laten passeren
Notaris van Tuijl van "Notarissen De Kort vd Kolk Van Tuijl" in Tilburg, zal in voorkomende gevallen kosteloos voor onze stichting schenkingsaktes laten passeren. Er is een dossier t.b.v. Los Niños aangelegd. De procedure is als volgt. Degene die een schenkingsakte wil laten passeren, kan een volmacht aanvragen per email bij secretariaat@losninos.info. In de toelichting van de volmacht staan de verdere stappen vermeld. Om voor belastingaftrek in aanmerking te komen moet men zich realiseren dat de akte voor een periode van tenminste 5 jaar (of meer) vast dient te liggen en mag het bedrag van schenking niet minder zijn dan 250 euro per jaar.  

10-jarig bestaan Los Niños in 2012
Het lijkt nog ver weg maar dichterbij dan u denkt. Op 22 april 2012 zal het 10-jarig bestaan van Los Niños gevierd worden op de reeds bekende locatie van Verzekeringsmaatschappij Interpolis in het centrum van Tilburg. Noteert u deze datum alvast achterin de agenda.

Wij zouden het fijn vinden als er mensen zijn die deze bijzondere dag mee willen organiseren. U kunt zich daarvoor aanmelden bij Marlous Hoitink, email adres marlous.hoitink@gmail.com.

Doe-groep
Ook in de doe-groep kunnen we nog wat extra actieve mensen gebruiken. Je kunt je ook aanmelden voor de passieve doe-groep. Dat betekent dat we een bestand opbouwen van mensen die kunnen helpen met activiteiten.

Ook daarvoor kun je bij marlous.hoitink@gmail.com terecht.

Per 1 januari 2011 hebben Lisette Rikkers, Karin van der Tas en Carlijn Tummers afscheid genomen na zich jarenlang zeer actief ingezet te hebben. Drukke banen en extra studies waren teveel om ook nog in de doe-groep actief te zijn, maar ze zijn wel bereid om te helpen bij grote evenementen. Vanaf deze plaats nogmaals onze enorme dank voor jullie creatieve inzet en gezelligheid.