Nieuwsbrief december 2010

U leest alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2010.
Wij hebben een enerverend jaar achter de rug, waarin weer heel veel gebeurd is.

Samenwerking Bendición de Dios in Alotenango
Met de directeur van de basisschool in Alotenango is de afgelopen maand intensief gesproken over de verantwoording van het door Los Niños en Stichting Kinderprojecten Guatemala (SKG) geïnvesteerde geld voor de exploitatie van de school. De wijze waarop verantwoording werd afgelegd was naar onze maatstaven niet altijd even volledig en correct en moet beter. Ook de samenwerking met betrekking tot de school en de timmerwerkplaats verliep stroef. We hebben maatregelen genomen en de afspraken met hem zijn aangescherpt. Er zijn nu hele duidelijke afspraken gemaakt die nageleefd dienen te worden opdat de samenwerking weer gaat verbeteren en kan blijven voortduren. Jammer genoeg ontkomen ook wij niet eraan dat in een samenwerkingsproject af en toe problemen ontstaan. Het is zowel voor de directeur van Bendición de Dios als voor Los Niños een goed leerproces en we hopen dat beide organisaties er sterker uit komen.

Afsluiting schooljaar
Het schooljaar in Alotenango is op 29 oktober jl. afgesloten met een gezellig samenzijn van kinderen en ouders. 40 Kinderen van twee kleuterklassen gaan in 2011 naar het eerste jaar van de lagere school en 16 jongeren hebben het lagere school diploma behaald en gaan door naar de middelbare school.

 

Marian Blondeel werkte voor het familieproject in Alotenango
Werken voor het familieproject in Alotenango was een fantastische ervaring! Omdat het allemaal nieuw voor mij was, voelde ik kriebels voor ik vertrok. Maar de eerste workshop was zo fijn dat vanaf dan elke zaterdag met stip in mijn agenda stond!
Lees verder......................

Timmeratelier
Vrijwilligster Tessa van Hest vertelt: "21 Februari begon mijn reis naar Guatemala. Na 7 weken Spaanse les,  kon ik in het timmeratelier in Alotenango een Guatemalteekse docent meehelpen. Na slechts 1 maand samenwerken moest hij door omstandigheden vertrekken en heb ik het timmeratelier 'alleen' door kunnen laten draaien met de leerlingen van de basisschool. Wat was het geweldig! Ik ben goudsmid van beroep en ben erg creatief geweest om de klassen draaiende te houden met erg leuke opdrachten en zelf gemaakte examens. Als eindopdracht hebben de kinderen een dromenvanger gemaakt. De kinderen moesten dingen van de straat zoeken en er kwam een fotootje van elk aan te hangen. Ze leerden rondingen maken en meten. Het eindresultaat is fantastisch geworden. Ze mochten het mee naar huis nemen en kunnen voortaan al hun dromen kwijt aan de dromenvanger.  Ik ben even een maand naar Nederland gegaan, maar ik heb het zo naar mijn zin gehad in Guatemala, dat ik besloten heb om weer terug te komen om me het hele jaar 2011 in te zetten voor het timmeratelier. Ik heb er zin in!!! Mocht u meer willen weten over mijn vrijwilligerswerk bezoek dan www.tessavanhest.waarbenjij.nu of mail mij op tessaguatemala@hotmail.com" 

 Voortgang bouw in San Mateo
Het verheugt ons te kunnen melden dat de bouw van het educatief centrum zo goed als klaar is. De laatste hand wordt gelegd aan het schilderen van de school door ouders en vrijwilligers. De gouden handen van Gérard uit Tilburg hebben een prachtige ingerichte keuken opgeleverd, tafels voor het computerlokaal, diverse kasten, 50 bankjes voor in de eetzaal en een prachtige vlinder die in het computerlokaal hangt. Op 19 januari 2011 zal de officiële ingebruikname plaatsvinden. 

Vliegers oplaten met de kinderen van Semilla de Esperanza y Amor

Op 1 november worden de overleden familieleden geëerd met eten, bloemen en vliegers. De enorme vliegers die dan opgelaten worden, symboliseren de verbintenis met de levenden en hun overleden familieleden en voorouders. Het oplaten van de vliegers helpt de ziel op te stijgen naar het hiernamaals. Een vlieger kan een doorsnee hebben van 10 tot 30 meter en is gemaakt van bamboe en kleurrijk papier waarop religieuze en folkloristische afbeeldingen. Samen met de kinderen uit het project in San Mateo vierden we ook Allerheiligen op de heuvel "Cerro de la Cruz" vanwaar je heel Antigua kunt overzien. Voor iedereen was een vlieger gemaakt (zelfs voor de moeder van Ana-Maria) en dankzij een klein briesje werd het een vrolijk vliegerfeest. Iedereen smulde daarna van een heerlijk broodje, verzorgd door enkele moeders uit het project. Blije kindergezichtjes maken je hart blij.

   

Afsluiting schooljaar in Chimachoy
Op 17 november vond de afsluiting van het schooljaar plaats in de Telesecundaria (middelbare school) in Chimachoy. 18 Studenten, waarvan 16 jongens en 2 meisjes, studeerden af en ontvingen hun diploma. Zes van hen mogen met een studiebeurs van Los Niños doorstuderen aan een beroepsopleiding. Speciaal voor deze gelegenheid was het schoolplein van de lagere school aan de overkant prachtig versierd en lagen er dennennaalden op het middenpad waardoor de afstudeerders trots met hun ouders naar voren liepen. Alles was tot in de puntjes verzorgd en moeders waren al 2 dagen bezig geweest met het koken van een traditionele lunch voor iedereen. We voelden ons zeer welkom. Een ochtend als deze geeft ons extra adrenaline en doet ons beseffen dat uw donaties en ons werk hier welbesteed zijn.


Voor de ouders is het best zwaar om de jongeren door te laten studeren en we zijn dan ook heel blij dat we elk jaar meer jongeren naar de school zien komen. En de laatste 2 jaar steeds meer meisjes en dat geeft hoop voor de toekomst. Als dank ging elke familie naar huis met een grote gevulde plastic bak met etenswaren, de zogenaamde kerstcanasta. Als verrassing werd door de18 afgestudeerden de Telesecundaria van een nieuwe laag verf voorzien en kijk eens wat een mooie kleur oranje het geworden is.

 

 

Afstuderen aan beroepsopleiding van 3 vroegere studenten van de school in Chimachoy
De 2 broers Evelio en Lisardo Lopez en Ixcendia Tajtaj studeerden in oktober af als leerkracht basisschool dankzij een studiebeurs van Los Niños. Als dank kregen we van elk van hen een warme bedankbrief voor het mogelijk maken van hun studie.

Ixcendia schreef: "In het begin was het erg moeilijk omdat ik intern ging en weg van mijn ouders. Toen ik voor de eerste keer op mijn kamertje kwam was ik zo triest en het eerste wat ik dacht was: wanneer zijn de 3 jaren voorbij. Maar studeren werd fantastisch, want ik kreeg nieuwe vrienden waarmee ik kennis en ideeën kon delen en leerde enorm veel nieuwe dingen. Het belangrijkste wat ik leerde was wel de waardering naar mijn ouders toe, die zo eenvoudig zijn en mij toch de kans gaven om door te studeren."

 
Mateo

Natuurlijk willen we u ook de prachtige zoon van Virginie en Evert laten zien. Mateo is inmiddels meer dan 7 maanden oud, groeit goed, lacht altijd en is een echte hartenbreker.

 


Onafhankelijkheidsdag in Guatemala

Op 15 september vond de jaarlijkse parade plaats van alle scholen door de straten van Antigua. Degene met de beste cijfers loopt voorop met de vlag van Guatemala. Vanuit haar voortgezet onderwijs was dat Wendy Flores, de dochter van directrice Lys van het project in San Mateo.

Zij was niet allee de beste van de klas maar ook 3e beste van de hele provincie Sacatepequez waar Antigua aan toebehoort. Vanwege haar goede prestaties mag zij in 2011 op de zaterdagen Engelse les gaan volgen met een beurs.

 

Hulp aan de stichting Maya families
In september hebben we een cheque van 1000 euro gegeven aan de stichting Maya Families. Zij hebben ons nogmaals heel erg hartelijk bedankt voor de ontvangen cheque waarmee ze vele families in nood, vanwege de orkaan Agatha, hebben kunnen helpen in de regio rondom het meer van Atitlan. Als u meer wilt weten over deze stichting die erg goed werk verricht, bezoek dan hun website http://www.mayanfamilies.org/.


Baby Krispling is met succes geopereerd - Hoera!

In de nieuwsbrief van mei jl. hebben wij u verteld over de baby van 4 maanden die geopereerd moest worden aan een open verhemelte. Met steun van Los Niños is Krispling enkele weken geleden voor de eerste keer aan zijn verhemelte geopereerd en aan zijn handje waarvan 3 vingers aan elkaar vast zaten. Krisplings' alleenstaande moeder van 18 jaar woont een paar uur buiten Antigua en is helemaal gek van haar zoontje. Krispling komt in het melkproject van T.E.S.S. en zal volgend jaar aan zijn teelbalhernia en nog diverse malen aan het verhemelte geopereerd worden. Meer informatie op: http://www.tessunlimited.nl/


Schenkingsaktes kosteloos laten passeren

Notaris van Tuijl van "Notarissen De Kort vd Kolk Van Tuijl" in Tilburg, zal in voorkomende gevallen kosteloos voor onze stichting schenkingsaktes laten passeren. Er is een dossier t.b.v. Los Niños aangelegd. De procedure is als volgt. Degene die een schenkingsakte wil laten passeren, kan een volmacht aanvragen per email bij secretariaat@losninos.info. In de toelichting van de volmacht staan de verdere stappen vermeld. Om voor belastingaftrek in aanmerking te komen moet men zich realiseren dat de akte voor een periode van tenminste 5 jaar (of meer) vast dient te liggen en mag het bedrag van schenking niet minder zijn dan 250 euro per jaar.  

Jonatan Dubón terug uit de Verenigde Staten
De zoon van verpleegster Miriam Dubón vertelt over zijn ervaring in Montauk. East Hampton (Verenigde Staten).

"Op 25 Mei vertrok ik naar Montauk, omdat mijn baas Robin Haas, eigenaar van Bistro ‘Cinq' in Antigua, mij uitgekozen had om een paar maanden ervaring op te doen als ober en bartender in Amerika. Het was in een woord geweldig. Toen ik vertrok vond ik het niet leuk om afscheid van mijn familie te moeten nemen maar ik wist, dat het maar voor korte tijd zou zijn. Ik moest hard werken maar gelukkig had ik ook tijd om meer van het land te zien. Ik reisde naar Boston en New York.. Ik heb heel veel geleerd en wil daarom een aantal mensen bedanken voor deze fantastische ervaring. Allereerst God, Robin Haas, Tanya Campers, Montauk Yacht Club, Ana-Maria van Los Niños en niet te vergeten mijn familie, die er altijd voor mij is."

Child Aid
Een hulporganisatie uit de Verenigde Staten, opgericht door een echtpaar 22 jaar geleden. Child Aid richt zich vooral op Guatemala omdat het land het hoogste analfabetisme cijfer heeft in Latijns-Amerika. Hun belangrijkste programma is "Lezen om te leven", het resultaat van meer dan 16 jaar werken met inmiddels 35 bibliotheken vooral in de hooglanden. Honderdduizenden Spaanstalige lees- en lesboeken zijn uit de Verenigde Staten gedoneerd en daar terecht gekomen.

Wij mochten voor een kleine donatie 1000 boeken ontvangen om te verdelen over de projecten die wij steunen. Daar zijn we gretig op ingegaan en zoals op de foto te zien is, wordt er op de middelbare school in Chimachoy aandachtig in de boeken gebladerd. De meeste boeken zijn tweetalig en dat spreekt vooral de oudere studenten erg aan.

 


Oprichting Asociación Los Niños in Guatemala

Naast het bestuur in Nederland hebben we nu ook een bestuur in Guatemala. De officiële papieren zullen in januari 2011 klaar zijn. Op de foto de leden van de nieuwe Guatemalteekse stichting of "Asociación".

Van links naar rechts: Antonio Coolen, Alma Zamora de Roskam, Christel Tinselboer, Ana-Maria Ackermans, José Miguel Alquijay, Virginie Roussel en Vinicio Lopez.

 

Succes voor Nederlandse ontwerpster met weefstoffen uit Guatemala
Marjolein Keijsper vertelt vol trots: "Het resultaat van mijn werk in Chajul (handgeweven kussenhoesjes) liggen in 260 Hema´s en staan in de folder van de Hema. Bert Koenders (ex minister ontwikkelingssamenwerking) heeft er een stukje over geschreven op de site van Return to Sender en in december zal het kussenhoesje in een (fairtrade) reclamespot op tv komen ! Ik ben trots op de weefsters uit Chajul, en wil dit graag met jullie delen."

Ana-Maria kent Marjolein persoonlijk en heeft enkele jaren geleden Marjolein en de weefvrouwen bezocht. Marjolein heeft heel erg hard gewerkt voor erkenning van het mooie werk van de vrouwen. Voor meer info http://www.marjoleinkeijsper.org/

Exclusief jazzconcert ‘At The Townhall' in Bloemendaal
Rotaryclub Bloemendaal doneert € 12.500,- aan Stichting Los Niños.

Jazzdiva Denise Jannah verzorgde met het kwintet van Amina Figarova op 13 november jl. een legendarisch optreden in het gemeentehuis van Bloemendaal. Het concert stond in het teken van Stichting Los Niños in Guatemala. Met de geweldige opbrengst wordt het educatief centrum "Semilla de Esperanza y Amor" in San Mateo Milpas Altas gesponsord. Dat betekent dat 100 kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar zich kunnen ontwikkelen middels muziek, spel, expressie, computerlessen en sport.

   

Mil Gracias
Het Bestuur in Nederland en het Team van Los Niños in Guatemala wil u, en alle vrijwilligers die we dit jaar weer mochten ontvangen, wederom heel hartelijk bedanken voor uw niet aflatende steun. We zullen ook in 2011 weer door kunnen gaan met het waarmaken van de dromen van Los Niños.

Voor het jaar 2011 wensen wij u heel veel warmte, geluk, liefde, vriendschap maar vooral gezondheid en dat ook veel van uw dromen uit mogen komen.

Virginie en Ana-Maria zijn van 20 december t/m 7 januari afwezig. De mail zal weinig of niet gelezen worden. Alleen dringende zaken zullen beantwoord worden. Dank voor uw begrip.