2e extra nieuwsbrief : Storm Agatha

Het is 10 dagen na de verwoestende storm Agatha en de opruimwerkzaamheden zijn nog in volle gang. De weg naar Ciudad Vieja is nog steeds afgesloten vanwege de enorme modderlaag die op de weg ligt en een brug die ingestort is en om in Alotenango te komen moet er een grote omweg gemaakt worden.

Het maakt me blij te weten dat u de rechtstreekse weg naar Los Niños hebt gevonden. Elke dag open ik vol verwachting de bankrekening en zie de nieuwe donaties. Dank is niet in woorden uit te drukken en ik hoop dat we nog veel steun kunnen bieden.

Een van onze vrijwilligers was afgelopen week in een van de ernstig getroffen rampgebieden, San Miguel Escobar (Ciudad Vieja), om mee te helpen en dit is wat hij schreef en wat je niet in de kranten leest:
"Er zijn vreselijke dingen gebeurd die je alleen maar kunt geloven als je het met eigen ogen hebt gezien. Ik zag huizen doorboord door keien van 1 vierkante meter in doorsnee, waardoor de huizen tot aan de nok met modder en water volstroomden.
Hierdoor kwamen hele families om het leven die onaangenaam verrast werden door dit natuurgeweld. Vele mensen zijn familieleden verloren, dakloos geworden of zagen alles wat ze bezaten verloren gaan. De mensen zijn druk bezig met hun huizen aan het uitgraven, wetend dat ze elk moment een dode kunnen aantreffen (waaronder vele kinderen)."

"Een man reed op zijn motor door Ciudad Vieja. Hij werd verrast door een modderstroom en moest zich schrap zetten zodat hij niet meegesleurd zou worden. Op dat moment werd er een auto, die aan zijn kant stond geparkeerd, door de stroming tegen hem aangedrukt. Vervolgens stroomde een grote rivier van modder door de straat, 3 kinderen meenemend die om hulp riepen. Hij zag hoe ze meegesleurd werden door de modder, waarna een grote zwerfkei van een meter doorsnee over de 3 kinderen heen rolde en ze letterlijk voor zijn ogen verpletterd zag worden."
 
"Vele van deze gebeurtenissen komen mondjesmaat naar buiten toe. Nadat dit aan mij verteld werd kwam er nog iemand, die ons meldde dat er 3 doden waren gevonden in een huis volgestroomd door modder en boomstronken."

Honden zijn intelligent en trouw.
Maar er was ook nog blij nieuws. Een hond vond zijn baasje terug, 5 dagen na de storm. De man stond in de modder met letterlijk alleen het hoofd boven de modder. Hij had geen kracht meer om hulp te roepen, maar na 5 dagen kwam de hulp dan toch via zijn trouwe viervoeter. De man is de kluts kwijt en wij hopen dat hij toch zijn leven weer kan oppakken. Hopelijk heeft de hond een dikke kluif gekregen.

De laatste update over San Miguel Escobar (Ciudad Vieja):
Getroffen families: 161
Verwoeste huizen: 61
Beschadigde huizen: ongeveer 100
Aantal mensen ontheemd op de dag van de ramp: 800
Aantal mensen in de opvang van de kathedraal: 260
Aantal mensen verblijvend in noodwoningen: ongeveer 250
Doden: 9 (merk op dat dit officieel geregistreerde mensen zijn, het werkelijke aantal ligt veel hoger)
Vermist (vermoedelijk overleden): 4

Onderstaand nieuws aangaande de gevolgen van vulkaan Pacaya en storm Agatha kregen we van de Nederlandse Ambassade:
- Buitenlandse hulp is op gang gekomen;
- Er zijn inmiddels 153 dodelijke slachtoffers geteld;
- Er zijn nog 100 vermisten;
- De geëvacueerde mensen ligt inmiddels op 150.000;
- Regering heeft het gebruik van nationale noodfondsen goedgekeurd;
- Nog steeds zijn delen van het land, met name in de zuidwestelijke regio, niet (goed) bereikbaar, met name door de beschadigde bruggen, hoewel er hard gewerkt wordt aan het vrijmaken van de grotere doorgangswegen;

Op de pagina van CONRED (Coordinadora Nacional para la Reducción de Desastres) staat de meest actuele informatie over de situatie in het land: www.conred.gob.gt

Dankwoord van Julio Cesar Garcia uit Alotenango.
"Graag wil ik jullie bedanken voor de hulp via Los Niños aan de getroffen families in Alotenango en Ciudad Vieja. Persoonlijk voel ik me heel dankbaar om te zien dat er van zo ver weg, zo snel acties op gang zijn gekomen. Ik kan u vertellen dat het heel moeilijk is te zien dat je alles verliest wat je in het leven opgebouwd hebt, maar zolang je familie nog bij je is zet je de schouders er weer onder om opnieuw te beginnen. Vele mensen zijn gestorven en nog vele vermist en we kunnen ons niet voorstellen wat dat voor effect heeft op vele gezinnen. Wel zien we de kracht van de medebewoners en weten we dat we niet alleen staan in deze tragedie. Dit heb ik zelf ook mogen ervaren 5 jaar geleden toen mijn gezin getroffen werd door de orkaan Stan. Maar ik heb ook geleerd, dat in het begin iedereen wil helpen maar snel daarna de getroffen families weer vergeten zijn. Er zijn ook vele families die erg op zichzelf wonen en te bescheiden zijn en daardoor niet de hulp krijgen die ze verdienen. Daarvoor zetten wij ons in met de hulp van uw donaties. We praten over 20 families in Ciudad Vieja.

Het hulpplan wat we tot nu toe hebben uitgevoerd is als volgt:
Allereerst de getroffen families moed in gesproken en verteld dat wij er zijn om te helpen. Voedsel uitgedeeld, kleding, dekens, golfplaten, bedden, hout, tafels en stoelen. Daarnaast geholpen met het schoonmaken van de huizen en terreinen waarop ze wonen. Ook zijn we begonnen met de wederopbouw van 3 huisjes.

Stichting Los Niños heeft tot nu toe iets meer dan 8000 euro gedoneerd voor 20 families in Alotenango en 20 families in San Miguel Escobar (Ciudad Vieja) waarvan het onderstaande is aangeschaft:
Voedselpakketten, toiletpapier, maandverband, luiers en gefilterd water.
* Voor 40 families bedden en dekens.
* Voor 34 families ieder 10 golfplaten.
* 60 Paar rubber laarzen en eten voor de middelbare scholieren die de huizen en terreinen mee schoongemaakt hebben.
* Benzine voor het halen van bedden uit de hoofdstad.

In de maand juli en augustus willen we deze families nog een extra voedselpakket aanbieden (kosten per pakket 20 euro).

Wij zijn heel blij met de hulp van Los Niños bij deze tragedie die veel pijn, verdriet, doden en vermisten bracht en de armsten onder de armen nog kwetsbaarder heeft gemaakt. Maar eens temeer weten we dat we één grote familie zijn dankzij de steun vanuit Nederland aan Guatemala.

Duizendmaal dank.
Julio Cesar Garcia,
directeur Bendición de Dios, Alotenango"

Extra financiële hulp is nog steeds welkom via bankrekening 16.68.20.709 Rabobank Tilburg, Stichting Los Niños, onder vermelding van "noodhulp Guatemala". Bij voorbaat namens alle gedupeerden hartelijk dank (muchas gracias).

Op onze website is een tweede fotoalbum beschikbaar met nog veel meer foto's : Tropisch storm Agatha 2