Noodweer in Guatemala. De geschiedenis herhaalt zich.
In oktober 2005 werden we in Guatemala verrast met de komst van orkaan Stan die toen heel wat leed aangericht heeft. Het gezin van Julio Cesar Garcia , de directeur van de school in Alotenango, werd zwaar getroffen. Zij raakten in Pastores toen huis en haard kwijt.

Nu, 4 ½ jaar later, heeft de uitbarsting van de vulkaan Pacaya en de storm Agatha een nieuwe ramp veroorzaakt. De wijk San Miguel Escobar in Ciudad Vieja werd zwaar getroffen. Daar wonen de moeder en zus van Julio. Dit keer was hun huis aan de beurt en werd gedeeltelijk door de modderstroom bedolven.

Dit schreef het NRC Handelsblad op 31 mei jl.:
"Overstromingen en landverschuivingen door de tropische storm Agatha hebben dit weekend in Midden-Amerika zeker 99 levens geëist. In het zwaarst getroffen Guatemala zijn zeker 82 doden gevallen en worden nog 53 mensen vermist. Ongeveer 112.000 inwoners van Guatemala zijn geëvacueerd."
Het dodental loopt nog steeds op, nog vele mensen worden vermist en nog meer personen worden geëvacueerd. Het weer is sinds gisteren stabiel, geen hevige regen meer en vandaag scheen de zon weer volop. Het puinruimen (lees modder scheppen) wordt hierdoor in ieder geval vergemakkelijkt.

De situatie in Alotenango.
Van Julio Cesar Garcia kreeg ik vanochtend een lijst met de 12 getroffen families waarvan kinderen op de basisschool of Basico in Alotenango zitten. Een van de families zag hun winkeltje met etenswaren voor hun neus in de modder verdwijnen, een andere familie raakte huis en haard kwijt omdat ze aan de rand van de rivier woonden in niet meer dan een hutje van golfplaten en rietstengels. Alles werd door de rivier meegenomen. Nog 10 andere families verloren de gehele huisraad maar vooral de belangrijkste zaken zoals een bed en kleding. We gaan helpen met bedden, dekens, etenswaren, kleding, drinkwater en golfplaten.

De situatie in San Mateo Milpas Altas.
Vanochtend gesproken met Lys Flores, directrice van het educatief centrum en zij vertelde me dat er gelukkig niet zoveel schade in San Mateo is. Drie families van kinderen uit haar project hebben helaas wel gevolgen vanwege de storm Agatha. Bij een familie is een muur van het huis omgevallen, bij een andere familie het dak ingestort en een derde familie had een geperforeerd dak van golfpaten zodat het hele huis onder water stond en de huisraad zo goed als verloren is. Er worden vandaag nieuwe golfplaten gekocht voor deze 3 families zodat in ieder geval hun huizen weer waterdicht zijn.

De situatie in Chimachoy.
Directrice Laura Back deelde mede, dat er gelukkig geen schade is aan de huizen in Chimachoy. De enige schade die Agatha veroorzaakt heeft is, dat de maïsstengels geknakt zijn en dus een deel van de oogst daarmee verloren is gegaan. Er zijn enkele bomen ontworteld en stukken van de weg ingestort. Gelukkig geen schade aan huizen of mensen.

De situatie in San Miguel Escobar in Ciudad Vieja.
De rivier die door de wijk stroomt is overstroomd en nam minstens 100 huizen mee. Zeker 12 mensen vonden de dood en er zijn vele gewonden. In de kerk worden zeker 400 mensen opgevangen en door andere organisaties voorzien van eten en drinken. Er zijn 20 families dieheel erg getroffen zijn en Julio wil die families helpen. Hij wil daar hulp bieden in de vorm van bedden, dekens en golfplaten.

De studenten van de Basico in Alotenango gaan met Julio hulp bieden in Alotenango en San Miguel Escobar. Laarzen zullen voor hen aangeschaft worden en zij brengen hun eigen schop mee. Julio wil de studenten erbij betrekken vanwege het solidariteitsgevoel en dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Bij rampen als deze zijn het altijd de armste mensen die het zwaar te verduren krijgen, demensen waar Los Niños zich voor inzet. Wij richten ons in eerste instantie op de mensen uit onze projecten. In deze noodsituatie is extra financiële hulp vanuit Nederland van hartewelkom via bankrekening 16.68.20.709 Rabobank Tilburg, Stichting Los Niños,ondervermelding van "noodhulp Guatemala".Bij voorbaat namens alle gedupeerdenhartelijk dank (muchas gracias).

Mocht de extra verkregen financiële hulp meer zijn dan nodig in de projecten van Los Niños, dan zullen wij in samenwerking met onze partnerorganisatie CasaSito en met ConstruCasa (die huizen bouwt voor de arme families) bekijken hoe de geldelijke donaties optimaal ingezet kunnen gaan worden.

Op de website van Alice Ferguson: www.ellaoverguatemala.nl/agatha-guatemala is extra informatie te lezen over het noodweer in Guatemala met foto´s en ze verwijst onder andere naar Los Niños.

Ana-Maria ontving vele ongeruste mailtjes uit Nederland. Door het versturen van deze nieuwsbrief zijn jullie nu volledig op de hoogte van de situatie rondom de projecten die door Los Niños gesteund worden. In Antigua heeft de storm geen leed veroorzaakt.

Op onze website is een fotoalbum beschikbaar met nog veel meer foto's : Tropisch storm Agatha