Nieuwsbrief December 2009

Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen ?
Vanaf 1 oktober 2009 is er een nieuwe wetgeving voor het versturen van (on-)gevraagde communicatie per email. Op dit moment staat u bij ons genoteerd als donateur, vriend, lezer of belangstellende van Stichting Los Niños en ontvangt u onze nieuwsbrief en andere informatie via e-mail. Wij hopen van harte dat u op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen van Los Niños. Mocht het anders zijn, dan kunt u onder aan deze nieuwsbrief  aangeven: verwijder mij uit het bestand van Stichting Los Niños.

Nieuw email adres
Mocht u het nog niet gedaan hebben, dan vragen wij u vriendelijk om ons email adres in uw adressenbestand aan te passen. Het oude email adres wordt sinds september niet meer gebruikt. Alleen mail naar info@losninos.info wordt door ons in Guatemala beantwoord.

De eerste 5 beursstudenten van Los Niños zijn afgestudeerd aan een beroepsopleiding.
Luis Catú (voortkomend uit Instituto de Telesecundaria de Chimachoy) studeerde als eerste af als automonteur. Luis komt uit het dorpje Chicazanga met maar 700 inwoners en hij is de tweede in het dorp met een beroepsopleiding. Hij komt uit een gezin van 18 kinderen waarvan nog 13 in leven. Luis is de jongste (20 jaar) en zijn moeder stierf toen hij 10 jaar oud was. De uitspraak "Het leven kun je niet veranderen, maar iemands leven wel" gaat hier zeker op. Uit Alotenango studeerden dit jaar Sonia en Karla af als kleuterleidster, en Gloria en Glenda als onderwijzeres. Zij kregen huiswerkbegeleiding bij Bendición de Dios en hielpen de voorbije 6 jaar regelmatig het project met de organisatie van verschillende activiteiten. In het schooljaar 2010 hebben zij alle 4 een baan in de school van Bendición de Dios in Alotenango. Op deze manier is de cirkel weer mooi rond.

Wij zijn trots op wat deze jongeren bereikt hebben, wat enkel mogelijk was dankzij uw steun!

   

Afgestudeerden middelbare school 
Ook de middelbare scholen van Alotenango en Chimachoy brengen weer een reeks afgestudeerden voort. In Alotenango behaalden 25 jongeren hun diploma, waarvan de helft met een halve beurs van Los Niños. Een vijftal ervan gaat verder een beroepsopleiding volgen met hulp van onze partnerorganisatie CasaSito. In Chimachoy studeerden eind november 12 jongens en 3 meisjes af. Hiervan gaan er enkele verder studeren voor een beroepsopleiding met een rechststreekse beurs van Los Niños. Ook Gaby van de familie Dubon heeft haar middelbare school afgerond en gaat een beroepsopleiding volgen met de gezamenlijke hulp van broer Jonatan, zus Maritza, mama Miriam en Los Niños.

 

 

Korte impressie van verblijf Alda en Jan in september.
Alda en Jan wilden van hun huwelijksreis iets speciaals maken. Zij besloten 3 weken naar Guatemala te komen om mee te werken in het project Semilla Esperanza y Amor in San Mateo. Hun impressies:

"Als je dan toch gaat, waarom dan niet proberen om wat financiële middelen binnen te halen voor een land waar dit heel hard nodig is en voor kinderen die het heel erg goed kunnen gebruiken! Dankzij de vele donaties is een huisje gebouwd voor een moeder met 7 kinderen en dit werd in ons bijzijn op 14 september officieel geopend. De verdere ervaringen in San Mateo waren overweldigend. Zo veel lieve kinderen, en Lys, de directrice, die als zeer krachtig persoon het educatief centrum draaiende weet te houden samen met 2 schatten van juffen. De liefde en warmte die je voelt heeft ons heel diep geraakt.

We hebben schriften, leerboeken, woordenboeken en een heleboel knutselmateriaal aangeschaft. Deze spullen moesten zeer snel verkast worden door de hevige regenval die een aantal dagen aanhield. Duidelijk werd toen ook dat het geen ongekende luxe was om een stuk grond te zoeken waarop een nieuw educatief centrum gebouwd kon worden.

Ook zijn we met Ana-Maria de daklozen gaan bezoeken. Dit heeft een zeer diepe indruk op ons gemaakt. Al met al voor ons een onvergetelijke huwelijksreis. We zullen ons hard blijven maken voor Stichting Los Niños en met name voorlopig, zolang dit nodig is, voor Semilla de Esperanza y Amor.  Iedereen die ons geholpen en ondersteund heeft in San Mateo en Antigua willen wij nogmaals hartelijk bedanken.

Hartelijke groet, Jan en Alda."

Opening computerlokaal in Chimachoy.
Op de valreep hebben we de bouw van een computerlokaal nog kunnen verwezenlijken, met o.a. steun van Lions Club en Wilde Ganzen. De bouw werd door een lokaal team uitgevoerd, met supervisie van onze goede vriend en architect Knut. De nieuwe ruimte werd volledig ingericht met tafels, stoelen, kasten, een printer en een whiteboard. De leerlingen zijn er heel blij mee en volgend jaar hopen we dat er iemand 2x per week computerles kan komen geven.

  

Aankoop terrein voor Semilla Esperanza y Amor in San Mateo.
Inmiddels is een terrein gekocht voor het project Semilla Esperanza y Amor, dankzij de warme steun van Jan en Alda en ex-vrijwilliger Stijn. Zij zetten woorden om in daden. Op 16 november zijn symbolisch de eerste 4 stenen gelegd en begin 2010 gaat de bouw van het educatief centrum voor 120 kinderen van start. Alle kinderen werd gevraagd 2 stenen mee te brengen als inschrijfgeld voor het volgende schooljaar. In een lange optocht liepen ze met de zware betonstenen en een glimlach op het gezicht naar het nieuwe terrein. Wekenlang hebben moeders, vaders en kinderen het terrein bouwklaar gemaakt.

Zodra de zon in het oosten verscheen, waren ze al aan het werk. Geweldig om de werklust van deze mensen te zien. Tijdens de symbolische steenlegging sprak een moeder, namens alle families, dat ze zo blij was iets te kunnen bijdragen aan de toekomst van haar kinderen. Helaas treffen niet alle kinderen het met hun ouders. Een jongetje van 6 jaar zei tegen directrice Lys: "Naar huis gaan we om te slapen, naar het project komen we om te leren en om liefde te krijgen."

   

Doegroep België.
Enkele ex-vrijwilligers uit België hebben het initiatief genomen om een doegroep te formeren. Zij zijn in contact met de doegroep in Nederland om te kijken hoe het beste samengewerkt kan worden. Wij wensen de doegroep België heel veel mooie resultaten toe voor Los Niños. Geïnteresseerd om mee te helpen? Stuur snel een mailtje naar Lavina Guidice, lavinaguidice@hotmail.com.

Afsluiting schooljaar Chimachoy.
Het eindejaars bezoek aan Chimachoy was weer een groot feest. De 15 afstudeerders konden we succes wensen met hun toekomstplannen. Aan de ouders werd nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat hun kinderen doorstuderen en dat er volgend jaar weer velen mogen doorstuderen. Na een heerlijke typische maaltijd met veel tortilla´s gingen de ouders met de  leerlingen naar huis met op het hoofd een grote gevulde mand met etenswaren als kerstcadeautje.

Projectbezoek Peru.
Ana-Maria en haar vriendin Annie gingen op projectbezoek bij Jolanda en Simone in Peru.
Jolanda heeft 5 jaar lang als vrijwilligster voor Los Niños gewerkt en vertrok met Simone in januari naar Peru om daar via hun stichting Por Eso, http://www.poreso.org/ kassen te bouwen in gebieden boven de boomgrens zodat de mensen wat meer te eten krijgen dan alleen de aardappelen die ze verbouwen. Daarnaast krijgen ze educatie in de verbouw van groenten. We waren enorm onder de indruk wat zij in zo´n korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Hun website is zeker de moeite van het bekijken waard.

Een andere ex-vrijwilligster van Los Niños, Willeke Brouwer, heeft in Cusco een project voor autistische kinderen, Abrazos. Ook daar zijn we op bezoek geweest en was bijzonder om te zien hoe zij met de autistische kinderen en hun ouders werkt. Ook haar website is de moeite waard: http://www.abrazos.nl/.

Het laatste bezoek was aan Jolanda van den Berg, die in 1996 naar Peru vertrok om een groep schoenpoetsertjes onderdak te bieden en een betere toekomst. Inmiddels heeft ze 3 hotels neergezet die allemaal heel veel warmte uitstralen en zelfs als nummer 1 in Cusco genoemd worden in de Lonely Planet. Ook heeft ze 4 kinderrestaurants waar zo´n 500 kinderen uit Cusco 6 dagen per week een warme maaltijd krijgen. Voor Ana-Maria was Jolanda altijd een grote inspiratie en ze was dan ook heel blij dat ze de kans kreeg om een aantal uren met haar door te brengen. Website: http://www.ninoshotel.com/.


Turbulent jaar voor het timmerproject eindigt met bekroning.
In juli ging Suzan naar Nederland voor haar jaarlijkse timmerfeest om donateurs te informeren en te bedanken, niet wetende dat zij begin augustus zou worden gediagnosticeerd met borstkanker. Ze zit nu midden in haar behandeling. Na een borstsparende operatie; geen uitzaaiingen in haar lymfen, bestraling en hormoonbehandeling zal ze in 2010 nog een andere operatie moeten ondergaan. Ze hoopt volgend jaar april/mei terug te kunnen komen naar Guatemala.

In samenwerking met Peter Oudejans, die met een grote donatie hierheen kwam, kon ConstruCasa de verbouwing van de timmerwerkplaats ter plaatse uitvoeren. De verbouwing is ondertussen zo goed als klaar. Binnenkort zal het atelier feestelijk geopend worden. Wat zijn wij Peter dankbaar voor zijn fantastische werk.  Suzan geniet mee vanuit Amsterdam en ziet deze verbouwing als een bekroning van haar werk in de afgelopen 5 jaar.

Suzan citeert: "Hoewel het moeilijke beslissingen zijn die ik moet nemen voel ik mij goed, mijn spirit is geweldig. Op de een of andere rare manier voel ik mij zo fortuinlijk dat ik hier in Nederland alle zorg ontvang die beschikbaar is en dit terwijl ik "geen geld" heb.  Ik weet  heel goed, dat dit maar voor weinig mensen is weggelegd in deze wereld".
Wilt u een berichtje sturen naar Suzan? suzanguat@yahoo.com

  

Nieuwe website over Guatemala.
Auteur Alice Ferguson (1972) studeerde Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkte in Nederland voor uitgevers, marketing- en organisatie-bureaus als (eind)redacteur en projectmanager. Tussen 2004 en 2007 heeft ze verschillende maanden en later jaren voor de Nederlandse Stichting Los Niños gewerkt. Sindsdien woont zij de grootste tijd van het jaar in Guatemala. Sinds 2008 werkt ze als freelance tekstschrijver, eindredacteur en projectmanager. Voor iedereen die Guatemala komt bezoeken is het een aanrader om haar website te bezoeken: http://www.ellaoverguatemala.nl/.

Vrijwilligers gevraagd.
Heb je altijd al eens naar het buitenland willen gaan om een andere cultuur te leren kennen in  combinatie met vrijwilligerswerk, grijp dan nu je kans. Ben je 20 jaar en kun je je voor 3 maanden vrij maken, neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator in Nederland, vrijwilligers@losninos.info voor het toesturen van een kennismakingsformulier. Kijk ook op de website voor meer informatie over het vrijwilligerswerk http://www.losninos.info/.
Wij willen graag vele nieuwe jongeren en/of ouderen begroeten.

Muchas gracias.
Het jaar is bijna ten einde en dankzij uw vertrouwen in Los Niños hebben wij dit jaar wederom heel veel voor elkaar gekregen.Alle gulle giften vonden een goede bestemming. Dankbaar zijn wij ook voor de inzet van de vele vrijwilligers die belangeloos kwamen assisteren in de scholen. Wij hopen dat u ook in 2010 vol vertrouwen met ons verder wilt gaan

 

Los Niños wenst u en allen die u omringen,
het allerbeste voor het nieuwe jaar,
geluk in grote en in kleine dingen,
maar bovenal: gelukkig zijn met elkaar