Nieuwsbrief September 2009

Er is weer veel te vertellen, wij wensen u veel leesplezier.

Wij vragen u vriendelijk om ons email adres in uw adressenbestand aan te passen. Na september wordt het oude email adres niet meer gebruikt. Alleen mail naar info@losninos.info wordt door ons in Guatemala beantwoord.

Nieuw op de website, een kopje Filmpjes
Allereerst kunt u de film bewonderen van de opening van de school in Alotenango op 15 juli 2009. Daarnaast zijn er nog enkele andere filmpjes te bewonderen.

Kinderdag 19 juli 2009 in Nederland. (Een verslag van de doegroep)
Wij hebben een fan-tas-tische dag gehad! Na een zaterdag en zondagochtend klussen waren we klaar voor de start. Er waren een heleboel vrijwilligers op de been om de hele dag bij alle activiteiten te ondersteunen. De kinderen hebben zich opperbest vermaakt op het springkussen, in de knutselhoek en bij clown Sjef en z'n ballonnen. Menig gezichtje is geschminkt of in Guatemalteekse kleding op de foto gezet. Vele buikjes zijn rond gegeten met popcorn, suikerspin of een zelfversierde muffin. Dit alles onder muzikale begeleiding van de Kidz DJ! De volwassenen stonden lekker te borrelen aan de bar (tijdens de regenbuitjes) en buiten op het terras in het Brabantse zonnetje! De broodjes vlogen over toonbank!

De opbrengst van de dag was meer dan boven verwachting hoog en vele mensen hebben zich aangemeld als maanddonateur van Los Niños.

In alle opzichten dus meer dan geslaagd. BEDANKT DOEGROEP MEIDEN en aan iedereen die gratis materiaal, eten en drinken beschikbaar heeft gesteld. Op de foto 7 van de 9 doegroep-leden in Guatemalteekse kleding .
De winnares van de kleurwedstrijd was Jaia van 7 jaar. Ze straalt helemaal na het in ontvangst nemen van haar prijs.
Dank ook aan Sandra Harink van de doegroep die de EHBO post voor haar rekening nam.


 

Nieuw gezicht Los Niños
Na al jaren gewend te zijn geweest aan het gezicht van Coco heeft Los Niños een nieuw gezicht gekozen dat representatief is voor alle kinderen die door Los Niños gesteund worden. Het is Sandra Maribel Valle Mixteco, 7 jaar oud en zij zit in de kleuterklas van Alotenango. Ze woont met haar mama  Estafana en haar 2 broertjes Marvin en Josue. Vader heeft het gezin verlaten. Het huisje waarin ze woont is van hout en golfplaten. De 3 kinderen slapen in hetzelfde bed. Mama is hard op zoek naar werk maar de omstandigheden zitten haar niet mee.

Ook op de nieuwe banner van Los Niños, voor het eerst gebruikt op de kinderdag in Nederland, is het gezicht van Sandra te zien en voor de laatste keer het gezicht van Coco.


Nieuws van Semilla Esperanza y Amor in San Mateo Milpas Altas
Directrice Lys nam ons mee naar een "onderkomen" waar een moeder met 7 jongens woont. Het 7e jongetje was pas 3 weken oud en prematuur geboren (7 maanden). Met kunst- en vliegwerk werden de muren van de ruimte waar ze leefden bedekt  met papier en lakens zodat er nog iets van warmte binnen bleef. De vloer was van aarde en trok heel koud op.
Voor het pas geboren kindje was het belangrijk dat het warm werd gehouden. De omstandigheden waarin ze leefden was te triest voor woorden.
En dit gezin is zeker niet het enige dat zo leeft.

De vader van alle kinderen werd enkele maanden geleden door de politie gevraagd te vertrekken omdat hij zeer agressief was na gedronken te hebben. Hij heeft een drankprobleem en leeft nu in de straten van Antigua tussen de daklozen. De oudste zoon van 16 zorgt voor het gezin en is de enige die een beetje geld verdient.

Opvallend was hoe schoon alles was en dat alle jongens hun taak hebben in en rondom het huis. Gelukkig was de grond hun eigendom en kon er dankzij een mooie donatie van Alda Haegens en Jan Hendriks binnen een week een stenen huisje gebouwd worden (Alda en Jan komen binnenkort op huwelijksreis naar Guatemala en zullen in een aparte nieuwsbrief verslag doen van hun vrijwilligerswerk in San Mateo).Vergunningen zijn niet nodig en een welzijnscommissie of bouwtoezicht bestaat allemaal niet.
Rebecca en haar jongens zijn erg blij met deze hulp en met de baby gaat het heel goed.

 

Activiteit georganiseerd door onze partnerorganisatie CasaSito.
Dankzij de sponsoring van het  universiteitskoor van Yale University Connecticut, vond op 2 augustus jl. het eerste muziekfestival plaats, genaamd "Voces Unidas". De gehele organisatie was in handen van CasaSito. Het universiteitskoor was met 150 mensen aanwezig om enkele liederen ten gehore te brengen en trad de dag daarna gratis op in de kapel van het 5-sterren hotel Casa Santo Domingo.

Alle particuliere projecten konden zich met een koor inschrijven. In mei waren de voorrondes en de Middelbare school van Julio Cesar Garcia uit Alotenango was één van de 5 koren die door mochten naar de finale.
Het was een bijzondere dag en het koor uit Alotenango eindigde als tweede. Ze wonnen een gitaar, een cheque van 3000 Quetzales en ze kregen allemaal een rugzak. Het was geweldig georganiseerd door CasaSito en wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Volgend jaar vindt het plaats in Alotenango.

  

Afscheid van vrijwilligers Rob en Marlous
Op vrijdag 28 augustus jl. namen Rob en Marlous met pijn in het hart afscheid van de kleuterklas in Alotenango. Met veel plezier hadden ze er 2 maanden gewerkt.

In het bijzijn van alle kinderen en onderwijzend personeel bedankten zij iedereen voor de geweldige tijd. Maar voor Marlous, die haar tranen niet kon bedwingen, had Rob nog iets in petto. Hij ging op zijn knieën voor Marlous, op de door hen gesponsorde vloer, en vroeg haar ten huwelijk. Tussen de vreugdetranen door was een duidelijk "Sí" hoorbaar. De kinderen vonden het geweldig.

Ook wij, Virginie en Ana-Maria, zullen hen erg missen, naast fantastisch, enthousiaste jongen mensen, waren zij een grote toegevoegde waarde voor ons op velerlei gebied. Er was zelfs een brainstorm dag met agenda voor ons georganiseerd waar wij heel blij mee waren. Wij wensen Rob en Marlous nog heel veel mooie momenten toe tijdens het vervolgen van hun wereldreis.

De computers zijn gearriveerd in Alotenango.
We zijn blij dat de computers allemaal goed zijn aangekomen vanuit Nederland. Ze zijn allemaal schoongemaakt, voorzien van Spaanstalige programma´s en klaar voor gebruik. We hopen dat we volgend jaar in de gelegenheid zijn om een computerleraar aan te kunnen nemen. Hartelijk dank aan al wie heeft meegewerkt aan het leveren en het transporteren van de computers!

  

De boom voor de school in Alotenango is geveld.
De nieuwe school is nog maar net geopend en we hebben al een trieste mededeling. Een belangrijke factor bij de bouw van de school was, dat de grote avocadoboom kon blijven staan. Helaas zat hij in zeer korte tijd vol parasieten die niet te behandelen waren. Boomspecialisten zijn erbij geweest en kwamen tot de conclusie dat hij niet meer levensvatbaar is. De moeilijke beslissing moest genomen worden om hem om te kappen. Een grote palmboom is reeds besteld om de leegte op te vullen. Op de foto´s het onderste stukje van de boom en de houtblokken die voor het stoken van de houtkachel gebruikt zullen worden.

 

Vrijwilligersbijeenkomst in Nederland.
Oud-vrijwilligers, nog te komen vrijwilligers en iedereen die geïnteresseerd is om kennis te maken met Los Niños: jullie zijn allemaal van harte welkom op zaterdag 3 oktober a.s. in Utrecht in de Engelse Pub "The Guardian" om 19.30 uur.

Zie voor meer informatie bijgaande uitnodiging.

Uitzending "Grenzeloos Verliefd".
Onze oud-vrijwilligster Eline de Planque verloor haar hart aan de Guatemalteekse Fernando en dat wil ze niet onder stoelen of banken steken. In de uitzending van "Grenzeloos Verliefd" wordt ze een jaar lang gevolgd in Guatemala. Het project in Alotenango wordt bezocht en ze trouwt vanuit het oude huis van Ana-Maria.

Nieuwsgierig naar de uitzending? Kijk op woensdag 21 oktober op NET 5 om 21.30 uur.


Wat denkt u bij het zien van deze foto, wie is de mooiste hond?
Deze foto is genomen in San Mateo op een dag dat alle honden en katten uit het dorp gratis ingeënt konden worden tegen hondsdolheid. En dat er heel wat katten en honden rondlopen dat weten we. Helaas was de opkomst niet erg groot volgens de dierenarts. Zo´n 150 inentingen werden gegeven maar de schatting is dat er nog wel 2x zoveel honden en katten rondlopen. Jammer dat er maar zo weinig mensen gehoor aan geven. Ook dit heeft te maken met educatie.

 

Steun aan San Mateo.
Edith van Marle, oud-vrijwilligster, heeft in "Semilla Esperanza y Amor" enkele moeders geleerd om kettingen te maken van onder andere bonen. Via http://www.beaddesign.nl/ verkoopt ze deze en nog andere door haar gemaakte sieraden. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan het project in San Mateo.

Groot tekort aan voedsel in Guatemala.
De Guatemalteekse president Alvaro Colom heeft dinsdag 8 september jl. de noodtoestand uitgeroepen om geld en goederen vrij te maken ter bestrijding van een voedseltekort. Door een combinatie van slecht weer, weinig vruchtbare grond en de wereldwijde recessie hebben duizenden gezinnen in het Centraal-Amerikaanse land te kampen met een gebrek aan voedsel.

"De noodtoestand helpt ons van de internationale gemeenschap hulpgoederen te krijgen die specifiek voor dit soort situaties zijn bedoeld. Bovendien kunnen we op nationaal niveau de hulp nu ook vlugger op gang brengen'', aldus Colom.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties liet weten inmiddels twintig ton aan voedselhulp naar de zwaarst getroffen gebieden te hebben gestuurd. Naar schatting hebben vierhonderdduizend Guatemalteekse gezinnen te kampen met voedseltekorten.

Goedkope vluchten zoeken.
De website http://www.govolo.nl/  geeft heel snel en helder de goedkoopste vluchten.
Met een beetje geluk kun je al voor 600 euro een retourticket naar Guatemala boeken met Continental Airlines.

Onze dank aan iedereen die Los Niños steunt op wat voor manier dan ook is weer bijzonder groot. Wij vertrouwen erop dat u dat blijft doen, want zonder uw steun bestaat er geen Los Niños.

 

MUCHAS GRACIAS                        MUCHAS GRACIAS                                  MUCHAS GRACIAS