Nieuwsbrief December 2008

Onafhankelijkheidsdag met life muziek van de Básico van Bendición de Dios
Op 14 september werd in heel Guatemala onafhankelijkheidsdag gevierd. Alle scholen paraderen dan fier door de straten, voorafgegaan door de “gekozen misses” van de school. Dit jaar werd de muziek mede verzorgd door de pas opgerichte fanfare van de middelbare school van Bendición de Dios. Felicitaties aan Julio én de studenten zelf die, naast een donatie uit Nederland, ook zelf voor individuele donaties hebben gezorgd om de muziekinstrumenten te kunnen kopen!
Ook de school “Insol” waar momenteel 3 beursstudenten van Los Niños een opleiding tot lerares volgen, had een mooie optocht. Glenda, de oudste beursstudente, mocht als beste studente van de hele school (!) de vlag dragen.

   


Heerlijke snacks Bendición de Dios liefdevol door moeders bereid
De laatste maanden van het schooljaar is de kokkin van Bendición de Dios in Alotenango vervangen door 4 enthousiaste moeders van kinderen uit de kleuterschool. Dankzij hen kregen alle kinderen van de basisschool het overheerlijke tussendoortje (broodje met bonen, een soepje, fruitcocktail, tortilla met tomaten en kaas). Volgend jaar wordt 1 van deze dames officieel tot “kokkin” benoemd.  Smullen maar!
 

 

Hulp aan 6 families in Santa Catharina na overmatig regenseizoen
Het regenseizoen heeft ook dit jaar weer veel schade aangericht in Guatemala. Op verschillende plaatsen door het hele land zijn huizen ondergelopen, of door de modder onbewoonbaar geworden. In een klein dorpje, Santa Catharina, moesten een 6-tal families met kinderen tijdelijk hun huis uit omdat die door de hevige regen de kans liepen in te storten. Onderdak kregen ze van de gemeente in de dorpszaal, maar er was geen enkele voorziening in de vorm van voedsel of kookmogelijkheden. Los Niños heeft zakken met rijst, bonen, suiker en andere basisingrediënten gedoneerd om een kleine troost te bieden in deze voor hen donkere dagen.
 

 

 

 

 

Gezocht: Jong van geest, extraverte en gemotiveerde medewerkers als AMBASSADEURS
Los Niños is ook op zoek naar “ambassadeurs” of vertegenwoordigers van Los Niños, uit de verschillende regio’s van Nederland én België. We hebben in elk geval nog iemand nodig voor Limburg, Oost-Nederland en Zuid-Holland/ Rotterdam. Vaak krijgen we immers de vraag vanuit organisaties of scholen die fondsen willen werven voor Los Niños om iemand te sturen om een voordracht of uitleg te geven over Los Niños, om een cheque in ontvangst te nemen, of om de activiteit mee te organiseren. Een nieuw informatiepakket zal begin 2009 aan de ambassadeurs aangeboden kunnen worden.
Meer info bij activiteitenlosninos@gmail.com

Nieuwe school al voor  80% klaar
De bouw van de nieuwe school gaat razend snel! 80% Van de bouw is voltooid en daarna volgt nog de inrichting en de finishing touch. Enkele leuke details:
- De trapleuning bestaat uit 3 delen op verschillende hoogtes, opdat zowel klein als
  groot zich er gemakkelijk aan kan vasthouden. 
- De 4 klaslokalen op de begane grond kunnen geopend worden tot 2 grotere aula’s voor
  bijeenkomsten, feestjes en voordrachten. 
- Het zicht op de vulkanen Fuego, Acatenango en Agua is prachtig vanaf de
  eerste verdieping.
  De moeite waard om te komen kijken!

 

 

Opening nieuwe school
Op woendag 15 juli 2009 zal de officiële opening plaatsvinden. Deze datum is ook wel een beetje symbolisch, want op 15 juli 2003 is de samenwerking van Los Niños met Bendición de Dios begonnen en het is dan een dubbele feestdag.
 
Een net beginnend reisbureau van 2 jonge enthousiaste vrouwen, die ook in Guatemala zijn geweest, hebben aangeboden te bekijken of het mogelijk is om goedkopere tickets te kunnen regelen voor mensen die bij de opening aanwezig willen zijn.
Mocht het voor enkelen van jullie al zeker zijn om te komen, laat het ons dan tijdig weten en wij leggen de verdere contacten. Ook kunnen wij zorgen voor goedkoop onderdak in Antigua.

De vierdaagse van Marlous en Rob

Dat een sponsoring van de vierdaagse zo succesvol kan zijn, bewijzen Marlous en Rob. Na een bezoek aan een informatiebijeenkomst van Los Niños waren ze zo enthousiast geworden dat zij besloten om voor ons sponsorgeld binnen te halen door het lopen van de vierdaagse, Marlous 4x40 km en Rob 4x50 km. De blaren op de voeten zijn niet voor niks geweest, zij hebben maar liefst 7500 euro aan sponsorgeld gelopen. GEWELDIG!
In overleg met hen zal het bedrag gedoneerd worden aan de 500 m2 vloertegels in de nieuwe school. Het voornemen van hen is ook om in 2009 enkele maanden bij Los Niños te komen werken.

  

Welkom ter wereld Zoe! (dochter van vrijwilligerscoördinator Heidi)
Op vrijdag 7 november is in Guatemala Zoe geboren, een pracht van een Nederlands-Peruaans meisje. Heidi, de vroegere vrijwilligerscoördinator van Los Niños, en haar Peruaanse vriend Rafael, zijn dolgelukkig en apetrots. Ze stellen het alle drie goed.
Proficiat aan de trotse ouders!

 

 

Uitbreiding studiefonds voor middelbare opleiding
De middelbare school in Alotenango Regalo del Cielo krijgt volgend jaar beter geschoolde leerkrachten! Daardoor wordt het schoolgeld voor de leerlingen wat duurder, wat Los Niños mee gaat financieren. De 50 studenten die reeds aan een van de educatieprojecten deelnemen (in het 1ste, of 2de middelbaar of in het huiswerkbegeleidingsprogramma), krijgen elk een halve beurs. Van het maandelijkse schoolgeld van 12,50 euro betaalt Los Niños 6 euro per leerling. Zo blijft een deel van de verantwoordelijkheid bij de studenten zelf. 

Luis Angel en Brayan afgestudeerd van de lagere school
De kinderen van de families Montiel en Dubon volgen dankzij het studiefonds van Los Niños al 6 jaar een goede privé-opleiding. Luis Angel en Brayan hebben hun lagere school diploma vol ijver behaald (in toga!) en studeren volgend jaar verder aan de “grote middelbare school”! Maar eerst… een welverdiende vakantie!

  

Bedankt, webmasters Jeroen en Maurice!
Bent u ook tevreden over de nieuwsbrief en over de website? De medewerkers van Los Niños in ieder geval wel! Bedankt Jeroen en Maurice, voor jullie voortdurende, snelle en professionele hulp om zowel de website, de verzending van de nieuwsbrief, als onze kleine en grote lokale internetproblemen vanaf afstand te regelen! Wij hopen ook in 2009 op jullie waardevolle steun te mogen blijven rekenen! CHAPEAU!!

Steun aan nieuw project “Semilla de Esperanza y Amor” met vrijwilligers en computerlessen
Los Niños steunt een nieuw project! Wij waren aanwezig tijdens de feestelijke viering van het 1-jarig bestaan van dit kleine maar zeer vooruitstrevende project. Sinds november 2008 volgen 20 kinderen uit het nieuwe project “Semilla de Esperanza y Amor” (zaadje van hoop en liefde), dankzij een donatie via Los Niños, 2x per week computerlessen. Het project is in San Mateo, een klein dorpje net buiten Antigua. De guatemalteekse  directrice Lys vangt, samen met haar 2 tienerdochters van 11 en 15 jaar, de kinderen van het dorp op voor huiswerk-begeleiding, knutselactiviteiten, typelessen en nog veel meer. Maar volgens haar ligt de toekomst in de informatica en in het beheersen van het Engels. Daarom helpt Los Niños haar (samen met anderen) om fondsen te werven voor computerlessen in Antigua, en met vrijwilligers om Engels of creatieve vakken te geven zoals tuinbouw!  Meer informatie volgt binnenkort op onze website.

Kleinschalig kippenproject in San Mateo
Het is geweldig om bezoek te krijgen van 4 jonge mensen, 3 van 13 jaar en 1 van 17 die met hart en ziel hun verhaal staan te verkopen om een kippenproject te kunnen starten. Deze 4 jongeren uit het project Semilla de Esperanza y Amor willen graag naar de middelbare school en werken bij een bakker om wat geld te verdienen om school te kunnen betalen. De bakker heeft gezegd dat ze niet meer mogen werken als ze naar school gaan. Maar ze laten zich niet voor een gat vangen, want naar school willen ze alle vier. Met een lening van 400 euro kunnen ze 200 eendaags kuikens groot brengen om ze na 6 weken te verkopen. Ze hadden het hele plan op papier gezet en goed uitgewerkt. Het was zeer emotioneel te zien hoe goed ze erover nagedacht hadden en wat een wil er achter zit. Wij hebben dan ook heel graag een cheque van 400 euro uitgeschreven zodat ze de voorbereidingen kunnen gaan treffen. In augustus 2009 moeten de 400 euro terugbetaald zijn.

  

Huidige situatie van kinderen in Guatemala
Terwijl in andere landen de kinderen op 1 oktober de dag van het kind vieren met taart en cadeautjes, wordt deze dag door vele Guatemalteekse kinderen werkend en hongerig doorgebracht en vaak ook in een ziekenhuis vanwege slechte verzorging.
Volgens de Verenigde Naties lijdt 49% van de kinderen aan chronische ondervoeding, 12,1% van de kinderen jonger dan 12 jaar werkt en 44 op de 1000 sterven voordat ze 5 jaar oud zijn. Alhoewel in de laatste 10 jaar 96,3% van de kinderen naar de basisschool ging, is het aantal dat na een jaar de school verlaat of de klas nog een keer over moet doen, enorm hoog.
En niet te vergeten, maar 36% van de kinderen die hun basisschool diploma haalt, gaat door naar de middelbare school, 20% naar een meer gespecialiseerde opleiding en maar 1% naar de universiteit.

Afsluiting schooljaar Chimachoy
Voor het vierde jaar reden we half november de bergen in naar ons educatieproject in Chimachoy. De afsluiting van het schooljaar was groots aangepakt door het oudercomité. Vele moeders waren al dagen aan het koken geweest voor het bezoek van Los Niños. Tien studenten, 7 jongens en 3 meisjes, mochten hun middelbare schooldiploma in ontvangst nemen. Dankzij de gulle donatie ter plaatse van een van de meegekomen bezoekers, kunnen de komende 3 jaar 5 studenten verder studeren mits ze voldoen aan de eisen van de vervolgopleiding. Met de gedoneerde kerstmanden, gevuld met levensmiddelen, was elke familie heel blij.

  

Dan rest ons nog iedereen te bedanken die dit jaar op een of andere manier Los Niños gesteund heeft. Het blijft hartverwarmend dat er zoveel lieve mensen bij het werk van Los Niños betrokken zijn. Wij hopen dat we in 2009 weer op u mogen rekenen.

Wij wensen u allen een sfeervolle, misschien wel witte kerst toe en een heel mooi 2009 in goede gezondheid waarin veel leuke dingen mogen gebeuren.


Team Guatemala:
Virginie en Ana-Maria