Nieuwsbrief September 2008

Lieve mensen,

Het is weer hoog tijd voor informatie uit Guatemala.

We vroegen een van onze vrijwilligers, de 24-jarige Sandra Harink, om haar ervaringen met jullie te willen delen. Veel plezier met het lezen van haar verhaal.

Ongekend mooie, unieke en warme ervaring!
Antigua, 3 juli 2008…Hier zit ik dan, in alweer mijn laatste week Guatemala, achter de computer in een internetcafé en ik probeer een start te maken met mijn verhaal. Afgelopen 23 maart ben ik op het vliegtuig gestapt naar Guatemala, voor het eerst alleen op reis, een verre, lange reis, op weg naar een totaal andere taal, cultuur en leefomgeving. Ik kwam vroeg in de ochtend aan in Antigua aan en vanaf die eerste dag ben ik in een stroomversnelling van activiteiten, gebeurtenissen en ervaringen beland. Als ik al onzekerheden of twijfels had gehad dan vielen die meteen weg bij de warme ontvangst door Ana-Maria, Heidi en Virginie van de stichting, ze snappen precies hoe het is om zo nieuw aan te komen als een pakezel en met een jetlag waar je u tegen kan zeggen.

Antigua is een heerlijk rustig en supermooi koloniaal stadje, ik vond het totaal geen probleem om hier mijn eerste vier weken Spaans te volgen! In vier weken tijd werd ik op een goede en gezellige Spaanse school in rap tempo klaar gestoomd voor het werken op het schooltje in Alotenango. Verder had ik geen tijd om me ook maar enigszins alleen of verveeld te voelen. De andere vrijwilligers en mijn huisgenoten in het gastvrije Guatemalteekse gastgezin hielden mij wel bezig met borrels, weekendjes weg, filmavonden en natuurlijk activiteiten gericht op de school. Want vanaf week 1 op het schooltje heb ik meegeholpen en meegedeeld in ontzettend vele leuke en mooie activiteiten.

 


Zo was er het bezoek aan de dierentuin in Guatemala City met de gehele school. Zo’n 300 kinderen hebben deze mooie dierentuin op een leerzame en speelse manier ontdekt. Reken daar een superlunch en een grote ijsco bij op en de dag kon niet meer stuk. Iedereen was er vol van! Verder heb ik met heel veel plezier voor de klas gestaan en de Guatemalteekse lerares geholpen bij het lesgeven aan de kindjes van 6 en 7 jaar. Ik heb zoveel terugontvangen van deze kindjes, dat is niet te omschrijven. Elke dag die knuffels, dankbare blikken en de leuke interactie en vertrouwdheid die ontstaat.

Een andere activiteit waar ik zeker nog wat over kwijt wil was moederdag. Dat wordt hier grandioos gevierd met optredens, sketches en liedjes uitgevoerd door de kinderen op een podium. Wat een geweldige ervaring! De kindjes zenuwachtig, maar dapper zo op dat grote podium. Natuurlijk konden wij vrijwilligers niet achterblijven en hebben ons heerlijk voor aap gezet met een hilarische sketch. Maar de gehele dag was grandioos, de moeders die niet meer bij kwamen van het lachen, zoveel plezier, warmte, familiegevoel, geweldig!

In mijn vrijwilligersperiode heb ik ook nog mijn persoonlijke creativiteit kunnen uiten, samen met de andere vrijwilligers. We kregen namelijk de ruimte om een gehele schoolochtend in te richten. Dus in plaats van lessen moesten wij iets verzinnen, iets anders, iets leerzaams en iets leuks. Na veel vergaderen hebben we uiteindelijk een ‘wereld’ dag in elkaar gezet met spelletjes, eten, muziek, creatieve activiteiten en natuurlijk informatie over de verschillende continenten. Ik vind het ontzettend bijzonder dat ik aan zo’n dag heb mogen bijdragen. Het effect van deze dag op de kinderen, de vrolijke, nieuwsgierige gezichtjes en de uitbundigheid zal ik nooit vergeten! Ik heb met pijn in mijn hart afscheid genomen van deze kinderen. In nog geen twee maanden tijd hebben ze een warm plekje in mijn hart veroverd.

 Ik wil Los Niños bedanken voor de grenzeloze mogelijkheden, het werken op het schooltje, het luisteren en serieus nemen van mijn mening en van anderen. Daarnaast ben ik ook ontzettend dankbaar voor jullie hulp bij het contact leggen met de medische post in Alotenango. Ik heb daar als verpleegkundige nog drie fantastische weken mogen werken, leren en ervaren!

Deze drie maanden hebben mij meer gebracht dan ik ooit had durven dromen, een meer open en frisse kijk op het leven. Als je maar wilt en alles durft te geven zijn de mogelijkheden onbegrensd. Muchas gracias.

Koffers, koffers en nog meer koffers.

Dit is een oproep voor degenen die een koffer van Los Niños mee terug naar Nederland hebben genomen en deze nog niet bij Nicoletta Menken hebben afgeleverd. Zij heeft nog heel wat spullen voor Guatemala en helaas geen koffers meer. Zijn er mensen die koffers hebben waar ze niks meer mee doen, laat het Nicoletta weten, telefoon 06 – 53948176. Wij zijn er blij mee.

Eerste evaluatie van studenten via het CasaSito studiebeursprogramma.

Sinds januari steunt Los Niños via het studiebeursprogramma van CasaSito (Alice Lee), 9 van de in totaal 23 studiefonds studenten. Op 26 juli vond de eerste evaluatie plaats, de studenten en hun ouders werden geïnterviewd.
De evaluatie was gebaseerd op de resultaten (minimal 75%), de houding  op school, het gedrag thuis en de financiële situatie.
Na deze evaluatie blijven 18 studenten voor 100% de studiebeurs ontvangen, 2 studenten 50% en 3 studenten hebben niet aan de normen voldaan en mogen niet verder studeren.

Ongeluk bij de bakkerij in Chocantariy.

Augustina, een van de vrouwen die in de bakkerij werkt, werd verrast door een steekvlam uit de oven. Haar wenkbrauwen waren verschroeid, het gezicht en armen verbrand. Ze heeft 2 maanden niet kunnen werken en had daardoor ook geen inkomsten. Los Niños heeft haar financieel geholpen. Dankzij een tip hebben we haar ook vloeibare vitamine E kunnen geven die ze elke dag op de brandwonden in haar gezicht moest smeren. Dit heeft zo goed geholpen dat er nog maar hele kleine littekens te zien zijn. Ze is inmiddels weer aan het werk.

 

Vertrek Heidi Kusters, vrijwilligerscoördinator.

Sinds begin dit jaar was Heidi vrijwilligerscoördinator bij Los Niños. Eind juli hebben we afscheid van haar genomen. Ze is inmiddels 6 1/2 maand zwanger en gaat  zich voorbereiden op het moederschap en het surfkamp dat ze samen met haar levensgezel Rafael gestart is. Lees meer over het surfkamp op http://www.surf-guatemala.com/.
Bedankt Heidi voor je inzet en veel geluk met het nieuwe wereldwondertje en succes met het surfkamp.

Virginie is getrouwd.

Op 16 augustus was het dan echt zo ver. Na een heel jaar van voorbereidingen zijn Virginie en Evert in België in het huwelijk getreden. Virginie gaat vanaf nu door het leven als Mevrouw Wulfrank. Als jullie deze nieuwsbrief lezen genieten zij van een welverdiende huwelijksreis in India en ik kijk heel erg uit naar hun terugkomst naar Guatemala.

 

Op zoek naar een projectcoördinator in Guatemala.

De stichting is op zoek naar een fulltime projectcoördinator om ter plaatse, als rechterhand van Ana-Maria Ackermans, de lokale projecten op te volgen vanaf midden 2009. Deze persoon (m/v) moet de bereidheid tonen om minstens 2 jaar te willen blijven.
Het profiel is op te vragen via de mail van Los Niños (losninos@conexion.com.gt).


Samenwerking Stichting Kinderprojecten Guatemala en Los Niños: 1 + 1 = 3

Op 1 augustus is Stichting Los Niños een formele samenwerking aangegaan met Stichting Kinderprojecten Guatemala (SKG).

Deze stichting is opgericht door een aantal Nederlandse ouders die een of meer kinderen uit Guatemala hebben geadopteerd. Deze ouders willen graag hulp bieden aan de vele kansarme kinderen in Guatemala. Dat willen zij niet doen door zelf allerlei initiatieven of projecten in dat land te ontwikkelen, maar door projecten mee te financieren die reeds door bestaande en solide organisaties zijn opgezet.

Enkele bestuursleden van SKG ontmoetten op een reis door Guatemala Ana-Maria en maakten kennis met ons scholingsproject in Alotenango. Zij waren erg onder de indruk. Terug in Nederland namen zij contact op met het bestuur van Stichting Los Niños en werd besloten om tot een structurele samenwerking te  komen.

Voor Stichting Los Niños is deze samenwerking een welkome versterking. Immers de bouw van een school met 10 klassen is al een hele (financiële en organisatorische) opgave; de exploitatie op de langere termijn met een voorziene groei van het aantal leerlingen en onderwijzers zal ook het nodige van ons vragen. De Stichting SKG heeft samen met Stichting Los Niños bovendien 25.000 euro subsidie aangevraagd bij het NCDO voor de bouw en daar is in eerste instantie een positief besluit op gevallen.

Wij zijn dus heel blij met deze samenwerking en we zijn er zeker van dat dit de ontwikkelingen in Alotenango sterk kan stimuleren en dat dit in het belang van de kansarme kinderen in Alotenango zal zijn.

Bouw nieuwe school.

Alles gaat volgens planning. Er zijn tot nu toe nog geen tegenslagen geweest. In de volgende nieuwsbrief meer over de voortgang.

Voormalig kantoor en woonhuis Ana-Maria wordt  bed & breakfast.

Velen die dit lezen hebben wel eens aan de tafel buiten op de patio gezeten met een kopje koffie of een drankje in huize Los Tulipanes aan de 9e Calle Oriente 4B in Antigua. Per 1 september is Ana-Maria verhuisd naar een ander huis. Het kantoor is verplaatst naar de Spaanse school Zamora, ook in de 9e Calle. Huize Los Tulipanes is nu een exclusieve B&B. Twee kamers met in totaal 5 bedden en de beschikking over alles wat een verwende reiziger wenst. Wilt u een reservering maken, dat kan op het email adres van Ana-Maria (aackermans@telfort.nl). Gastvrouw Marjolijn staat klaar met ontbijt, raad en daad.


Dank.

Uiteraard gaat wederom onze dank uit aan iedereen die het mogelijk maakt dat Los Niños in Guatemala haar werk kan doen. En zeker niet in de laatste plaats de vrijwilligers die zich volkomen belangeloos voor 100% inzetten  in het educatieproject in Alotenango. Wij hopen dat er nog veel nieuwe vrijwilligers de weg naar Los Niños in Guatemala weten te vinden.


Team Guatemala:
Virginie en Ana-Maria