Antigua, augustus 2005Lieve donateurs en vrienden van het timmerproject in Alotenango,

Graag wil ik jullie bedanken voor jullie steun en interesse in het timmerproject in Alotenango en met deze nieuwsbrief wil ik jullie informeren over de stand van zaken betreffende de timmerwerkplaats waarmee ik mij afgelopen mei en april weer 7 weken ter plaatse heb mogen bezighouden.

Mijn eerste korte bezoekje aan het educatieproject in Alotenango.

13 Januari ben ik vertrokken naar San José (Costa Rica) om van daaruit twee Midden-Amerika groepsrondreizen te begeleiden. Deze reis eindigde in mijn geliefde Guatemala en ik had al na drie weken de kans om even een bezoekje te brengen aan het educatieproject samen met mijn reisgezelschap.
Het was opvallend rustig in de school en de klasjes, wel even opwinding (vooral van mijn timmerkinderen) om me weer te zien, maar toch meteen weer met de aandacht terug naar de juf. Ook was de hele school prachtig geverfd en de tafels bij de peuters waren beschilderd met Winnie de Poeh-figuren zoals Tijgertje. Leuk om zo ieder half jaar de verschillen en vooruitgang te kunnen waarnemen.Het atelier zag er prachtig uit, het was waanzinnig goed opgeruimd en er lag een grote voorraad triplexplaten (waarvan een aantal voorgezaagd in banen, klaar om te worden gebruikt voor de spiegeltjes en het houten boekje), mijn complimenten!

Tijd om aan de slag te gaan in Alotenango

Toen mijn tweede groep eind februari op weg naar huis ging, was ik klaar om weer aan de slag te gaan in Alotenango. Voor Janette, de vrijwilligster die vanaf januari het atelier alleen had gerund was het fijn om nu samen met iemand te kunnen werken. Kunnen overleggen is belangrijk en twee extra handen om de kinderen mee te helpen waren van harte welkom. Ik was helemaal gelukkig om er weer te mogen zijn, want ik vind het heerlijk om te timmeren met deze kinderen!

De werkplek

Het atelier bestaat uit twee kleine lokaaltjes die met elkaar in verbinding staan, een ruimte voor gereedschappen en houtbewerking en een ruimte om te schilderen. Daarvoor een overdekte veranda waar we altijd droog zitten en nog een patio. Ideaal om een afsluitbare ruimte te hebben en buiten voldoende ruimte om verschillende tafels neer te kunnen zetten zodat iedereen genoeg ruimte heeft om lekker en veilig te kunnen werken. Op de patio staat een waterbassin (pila genaamd) met twee gedeeltes die bedoeld zijn om te wassen, (bekers, bordjes en bestek, handdoeken en dweilen, kwasten, verfbakjes en handen) en waar de kinderen hun tanden kunnen poetsen.

4 groepen, d.w.z. 30 leerlingen krijgen les


4 Groepen krijgen les op maandag, dinsdag en woensdag zowel 's ochtends als 's middags. Eén groep is al wat gevorderd omdat die al vanaf augustus vorig jaar les krijgt. Dit zijn de oudste jongens van de school en helpen de leraren ook als er klusjes in de school opgeknapt moeten worden. Zij zijn degenen die met de kandelaar (zie hieronder) zijn begonnen. De leerlingen zijn heel gemotiveerd en geïnteresseerd om nieuwe vaardigheden te leren.

Nieuwe vrijwilligsters inwerken

Omdat ik maar 7 weken aanwezig kon zijn in het atelier wilde ik graag proberen om wat meer mensen betrokken te krijgen bij het atelier. Alice, een vrijwilligster die al geruime tijd in Antigua op het kantoor van Ana-Maria en Carla werkzaam was, wilde graag 's middags in het atelier komen werken.
Vervolgens kwam Tess. Zij was in Alotenango om stage te lopen en koos het timmeratelier als stageplek.
Michelle was vrouw nummer 3 die kwam binnenlopen, zij had slechts 4 weken de tijd, maar was desondanks een welkome hulp en enthousiaste meedenker.

Van alles te regelen

Uiteindelijk is het een project in ontwikkeling en zijn er steeds zaken die beter geregeld kunnen worden. In de toekomst kan er hopelijk een vaste timmerdocent worden aangenomen, maar nu moet het atelier met vrijwilligers draaiend worden gehouden. Hiervoor moet veel worden voorbereid: duidelijke werkomschrijvingen van de werkstukken die we maken, overdrachtschriften om opvolgers te informeren over alles wat er tot nu toe onderwezen is, inventarisatielijsten zodat maandelijks kan worden gecontroleerd of al de spullen nog aanwezig zijn, enz.

De spiegeltjes zijn zeer populair!


Het is geweldig om te zien dat de spiegeltjes die we met de kinderen maken vreselijk geliefd zijn en heel goed worden verkocht. Ik ben hier heel blij mee omdat het inkomsten biedt die maken dat er weer nieuw materiaal gekocht kan worden. Een gedeelte van het verdiende geld wordt gespaard om eens per half jaar iets leuks met de leerlingen te doen. Ik ben benieuwd of de houten boekjes die we binnenkort gaan maken ook zo succesvol zullen zijn.
Janette en ik hebben al een paar proefmodellen gemaakt en, al zeg ik het zelf, die zien er veelbelovend uit.

Een nieuw ontwerp voor een kandelaar voor aan de muur

Vlak voor mijn vertrek heb ik een kandelaar ontworpen die bevestigd kan worden aan de muur. Het is een houder waar een glaasje met kaars in kan rusten en waar ook nog een extra element aan toegevoegd is waarmee je de kaars kan doven. De kinderen zijn er nu mee aan de slag gegaan en ik zal in september zien hoe het gaat.

"Jullie"

Weet dat ik mij altijd bewust ben van iedereen die dit project steunt op welke manieren dan ook. Ik ben 'Gered Gereedschap' dankbaar omdat zij mij al vanaf 2000 met gereedschap steunen en altijd enthousiast zijn als ik weer met nieuwe foto’s langskom. Ook verschillende vrienden die mij door de jaren hebben gesteund met donaties en mijn nichtje die een prachtig visitekaartje voor het project heeft ontworpen.
Omdat ik nu als coördinator van het timmerproject verbonden ben aan Stichting Los Niños, krijg ik ook daardoor nieuwe contacten met mensen die het timmeratelier een warm hart toedragen. Zo is er nu ook een enthousiaste 'Stichtingsvriend' die een groothandel heeft in gereedschappen en ons steunt met spullen die soms via Gered Gereedschap niet verkregen kunnen worden.

Het kofferproject

Bij mij staan spullen klaar die ik binnenkort naar Noordwijkerhout breng om via het kofferproject naar Guatemala te laten vervoeren. Mensen die naar Guatemala vliegen hebben toestemming om 64 kilo bagage mee te nemen. Toeristen komen natuurlijk nooit aan zo’n gewicht en vrijwilligers en bezoekers van Los Niños die naar Guatemala reizen worden dus vriendelijk verzocht een extra koffer voor de Stichting mee te nemen. Zo komen knuffels en medicijnen, maar ook o.a. verstekbakken met bijbehorende kapzagen, ringmechanieken en reserve bouten voor de figuurzagen daar waar ze nodig zijn.


Toekomstplannen en mogelijkheden

Rest mij om nog iets over onze toekomstplannen te vertellen. Een nieuw stuk land in de buurt van de school, waar de verschillende ateliers een plek kunnen krijgen. Gedacht wordt aan een medische post, een bakkerij, een naaiatelier, een timmeratelier, een tuinproject en een scoutingclub. Ik heb al iemand ontmoet die geïnteresseerd is om te proberen met een paar collega bouwbedrijven het timmeratelier op die nieuwe plek te financieren. Maar goed, dit is nog geen officieel beleid en zijn nog toekomstdromen en spijkers met koppen slaan kan nu nog niet. Nu moeten we eerst maar zorgen dat het timmeratelier zoals het nu loopt goed blijft functioneren.

Bijzondere ontmoeting in Apeldoorn

Nog maar net terug in Nederland ben ik naar de Jenaplanschool in Apeldoorn geweest. Een van de leraren was deelnemers aan mijn groepsreis en hij had het educatieproject bezocht en was met zeer enthousiaste verhalen voor de klas teruggekomen. De 26 leerlingen besloten klusjes te doen om zo geld in te zamelen voor de aanschaf van schoolspullen voor het educatieproject. Ouders werden gemasseerd, ramen gelapt, glijbanen gepoetst, spulletjes verkocht, boodschappen gedaan en nog heel veel andere creatieve dingen. Het was een speciale en hartverwarmende ontmoeting.
Ik vertelde het een en ander over het project en vragen van de kinderen werden beantwoord. Met 75 Euro, een mooie brief en een doos vol kwaliteitspotloden, schriften en tekenpapier kwam ik thuis.

Mijn volgende vertrek en nieuwe plannen

8 Juli vertrek ik om twee 3 weekse rondreizen te begeleiden in Mexico. Daarna reis ik naar Antigua om opnieuw 2 maanden te werken aan het timmerproject. Er is nog zoveel te doen, te onderzoeken, voor te bereiden en nieuwe ideeën voor de toekomst uit te werken. Zoals kijken welke vaardigheden oudere leerlingen onder de knie moeten hebben als ze bijvoorbeeld als leerling bij een timmerman zouden willen werken of wat ze moeten weten om in aanmerking te komen voor een opleiding bij een Technische School. Contacten met deze school zijn al gemaakt maar een vervolg hierop is nodig.

Of misschien kunnen we wel spiegeltjes gaan produceren met een aantal vaders of moeders om hen zo in staat te stellen wat geld te verdienen om hout te kopen zodat zij zelf meubels kunnen maken.

Meer weten of misschien goede tips?

Natuurlijk wil ik jullie altijd nog meer vertellen en ik ben benieuwd naar eventuele vragen of tips. Voel je vrij contact met me op te nemen. Mijn e-mail adres is: suzanguat@yahoo.com

Lieve mensen, veel hartelijke groeten van Suzan en hopelijk tot horens of ziens.